Гледай на живо

ЕВРО 2020: Италия - Уелс

Откриха 16 килограма пластмаси в стомаха на кит, изхвърлен на френски бряг

10 май 2021 20:41

Откриха 16 килограма пластмаси в стомаха на кит, изхвърлен на френски бряг
© Pixabay
1225 2

Опаковки от чипс, найлонови торбички, всевъзможни пликчета - аутопсията на клюномуцунест кит, изхвърлен на брега в Месанж, югозападна Франция, установи, че животното е погълнало 16 килограма пластмаси, съобщи АФП, цитирана от БТА. 

Китоподобното с дължина 5,15 метра, което като вид е по-близо до делфините, отколкото до китовете, бе открито гниещо в събота на плаж и изследвано от двама експерти на Обсерватория "Пелагис", която се занимава с опазване на морските животни.

Според Уили Дабен, който отговаря за френската национална мрежа на организацията, наличието на толкова отпадъци в животното се дължи на факта, че женският клюноомуцунест кит страдал от паразитно заболяване, което го отслабило и той не можел да се гмурка на дълбоко в търсене на храна. Затова животното "стояло близо до повърхността и поглъщало, каквото му мине под носа", каза той.

"Заради болестта си тя се е превърнала от активен ловец в костенурка, която поглъща пластмаси, вземайки ги за медузи", поясни още експертът.

Според обсерваторията найлоновите отпадъци са причинили смъртта на животното, вероятно преди десетина дни. Тези пластмаси полепват по стомашните стени и червата, което блокира проникването на хранителни вещества в кръвта, поясниха специалистите.

Novini.bg
1225 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.05.10 | 21:58

1
В стомасите на акулите намират номера на автомобили, а при дивите котки в пустинята даваха по телевизията намират всякакви неща... изводът е.... бacи полуделите животни не са ли ги учили да се хранят разделно?
Смях

2021.05.11 | 01:26

2
Джендъри идиоти открили зрънце ориз в стомаха на слон. Голям смях. Кита взел, че се удавил от смях

Добави коментар

Водещи новини