Обсерватория "Рожен" към БАН отваря за посещения от днес

  • 14 май 2021 11:28

  • 425
  • 0
Обсерватория "Рожен" към БАН отваря за посещения от днес
© Булфото

Националната астрономическа обсерватория (НАО) "Рожен" към Института по астрономия на БАН отваря за посещения от днес, но при спазването на противоепидемичните мерки. Това съобщиха от научната институция, цитирани от БТА.

До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на двуметровия телескоп, ще са на всеки кръгъл час - от 10.00 до 16.00 часа, в дните от четвъртък до неделя. Ще се допускат посетители само със защитна маска или с друго средство, покриващо носа и устата, при спазването на физическа дистанция, и на групи до 15 човека.

От 2 юни обсерваторията ще е отворена за посещения с традиционното за летния сезон работно време - от 10.00 до 16.00 часа, на всеки кръгъл час, с почивен ден във вторник.

От същата дата в обсерваторията ще има и нощни наблюдения за посетители.

През 2021 г. НАО "Рожен" отбелязва 40 години от своето създаване. Тя продължава да бъде най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа. През последните години благодарение на финансирането по Националната пътна карта за научна инфраструктура в НАО "Рожен" започна интензивно модернизиране и обновяване на апаратурата си за астрономически наблюдения. Сключен е договор за доставка на нов роботизиран 1.5-метров телескоп, който предстои да бъде монтиран през 2022 г. Като част от инфраструктурата на НАО "Рожен", ще бъде изградена станция на панeвропейския радиотелескоп LOFAR, който също е обект от Националната пътна карта за научна инфраструктура /2021-2027/.

На 40-ата годишнина от създаването на НАО "Рожен" е посветено и участието на Института по астрономия на БАН в предстоящия на 15 и 16 май 11-и Софийски фестивал на науката.

Последвайте канала на

Novini.bg
425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини