Австрийска компания произвежда новия телескоп за НАО - Рожен

  • 22 януари 2021 18:11

  • 1140
  • 2
Австрийска компания произвежда новия телескоп за НАО - Рожен
© bulphoto (архив)

След около 2 години в Националната астрономическа обсерватория на Рожен ще функционира нов роботизиран телескоп с 1.5- метрово огледало, съобщиха от НАО.

Доставката на телескопа се финансира по европейски проект. С новия телескоп НАО - Рожен ще запази водещата си позиция в Югоизточна Европа като най-голям астрономичен комплекс. Телескопът се произвежда от австрийската компания ASA Astrosysteme GmbH, съгласно приключила обществена поръчка.

Националната астрономическа обсерватория "Рожен" ще има нов роботизиран телескоп

Новото оборудване ще позволява по-прецизни и бързи насочвания на оптичния уред, както и възможности за дистанционни наблюдения. Първата вноска за доставка на оборудването вече е заплатена, уточняват от НАО. Доставката и монтажът на телескопа от съвременно поколение ще струват около 3.5 млн. лв.

Проектът предвижда изграждане на нова наблюдателна кула, в която ще се постави телескопа на ASA. Основният телескоп на НАО- Рожен с 2-метровото огледало в продължение на десетилетия бе най-големият в Югоизточна Европа. През последните години Гърция се сдоби с обсерватория с 2.3- метров телескоп.

С новото оборудване, което ще бъде доставено в следващите няколко години, НАО-Рожен запазва лидерската си позиция в региона като най-мащабен астрономичен комплекс, коментират астрономите от Обсерваторията.

Мая Йорданова
1140 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.01.23 | 23:03

2
Каква обида, да ни сравняват с гърция в астрономията, пълен резил. Гърците и с десет метров телескоп пак ще си гледат само живота.

2021.01.22 | 18:47

1
ТРЯБВАШЕ ДА ИЗБЕРАТ НЯКОЯ ИЗВЕСТНА КОМПАНИЯ НЕ ТАЗИ

Добави коментар

Водещи новини