Националната астрономическа обсерватория "Рожен" ще има нов роботизиран телескоп

  • 07 декември 2020 16:27

  • 533
  • 0
Националната астрономическа обсерватория "Рожен" ще има нов роботизиран телескоп
© БАН

Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория /ИА с НАО/ "Рожен" сключи договор за изработка, доставка и монтаж на нов телескоп в НАО-Рожен, съобщи пресцентърът на БАН.

Новият телескоп ще има главно огледало с диаметър 1.5 метра, оптична система Ричи-Кретиен и ще бъде произведен от австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH, която спечели обявената обществена поръчка за него.

В сключения договор е предвидено също така да бъде построена наблюдателна кула с купол, в която ще се монтира телескопът.

Невероятно звездно шоу в небето тази нощ

Телескопът ще бъде изцяло роботизиран и дистанционно управляем, и ще изпълнява зададената програма за астрономически наблюдения, без човешка намеса и съблюдавайки атмосферните условия. Към него е предвидена автоматизирана метеорологична станция, която ще следи за силата и посоката на вятъра, за относителната влажност на въздуха и за евентуално заоблачаване. Умният управляващ софтуер ще затвори телескопа и купола в случай на метеорологична опасност за оптичната система и електрониката. 

Проектът за новия телескоп е финансиран изцяло по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г., координираната от Министерството на образованието и науката. Срокът за изработка и доставка на телескопа е 18 месеца, а за неговото монтиране в НАО-Рожен - 3 месеца. Телескопът ще бъде с алт-азимутална монтировка, която е много компактна, сравнително лека и позволява монтиране в кула с диаметър 8 метра и височина 6 метра.

"Очакваме през лятото на 2022 г. да бъдат направени първите тестови наблюдения с телескопа и той да заеме своето място в научната програма на Института по астрономия. Ще разчитаме и в бъдеще на подкрепата на МОН за окомплектоване на телескопа с нова светоприемна апаратура", заявяват от Института по астрономия.

Основна задача на новия телескоп ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, участие в международни кампании за проследяване на малки тела от Слънчевата система, променливи звезди и квазари. Обмисля се включването на НАО-Рожен в международните мрежи за изследване на източниците на гама-избухвания, търсенето на Нови и Свръхнови звезди, бързо променливи звездни обекти и квазари, и ядра на активни галактики. Ще бъдат продължени традиционните за българската астрономия изследвания на астрономически обекти, информират от БАН.

Сн. БАН

Мая Йорданова
533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини