Космическият кораб "Юрий Гагарин" с трима души екипаж се отправи към МКС

  • 09 април 2021 11:51

  • 687
  • 0
Космическият кораб "Юрий Гагарин" с трима души екипаж се отправи към МКС
© Pixabay

Пилотираният космически кораб "Юрий Гагарин" ("Союз МС-18") беше изстрелян с ракета-носител "Союз-2.1а" от космодрума Байконур, съобщи ТАСС.

С него към Международната космическа станция (МКС) се отправиха космонавтите Олег Новицки и Пьотр Дубров и астронавтът на НАСА Марк Ванде Хай.

Девет минути след изстрелването пилотираният кораб се отдели от третата степен на ракетата. След това беше изведен на орбита. Полетът до МКС се очаква да продължи около три часа, предава БТА.

На 12 април се навършват 60 години от първия в историята полет на човек в орбита, осъществен от съветския космонавт Юрий Гагарин. Пилотираният кораб "Союз МС-18" бе наречен на него, името е изписано върху екранно-вакуумната топлоизолация на битовия отсек на кораба.

Върху ракетата-носител пък има емблема по повод 60-ата годишнина от първия полет на човек в космоса. Върху нея е изобразен профилът на Гагарин, негов автограф, звезда и надпис "60 години от първия полет на човек в космоса".

Планираната продължителност на експедицията е 191 дни. За двама от членовете на екипажа - Дубров и Ванде Хай, тя ще е удължена почти до една година. Това е свързано със снимките на филм на борда на МКС през октомври, съобщи по-рано началникът на Центъра за подготовка на космонавти "Юрий Гагарин" Павел Власов.

Командирът на екипажа Новицкий ще се върне на Земята през октомври със спускаемия апарат на кораба "Союз МС-18" заедно с участниците в полета на "Союз МС-19" - една актриса и режисьорът на филма, който ще се снима на МКС Клим Шипенко.

В рамките на експедицията ще бъдат проведени над 50 научни изследвания и експерименти.

Последвайте канала на

Novini.bg
687 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини