Брайън Мей проучва рядък астероид

  • 05 април 2021 13:04

  • 618
  • 0
Брайън Мей проучва рядък астероид
© Getty Images

Китаристът на британската група Queen Брайън Мей стана съавтор в сериозен научен труд, посветен на астероид, наречен Дидимос. Статията е публикувана в специализираното списание Icarus и е достъпна на сайта ScienceDirect, предавав "Монитор".

В статията се описват редките свойства на небесното тяло Дидимос.

Особеността на астероида се състои в това, че той не се разпада на части под въздействието на центробежните сили, както обикновено се случва с подобни космически обекти.

В рамките на изследването авторите на научната работа са изградили триизмерен модел на Дидимос, с помощта на който пресъздават неговото въртене и разпад. В резултат те са изчислили величината на силата, която задържа фрагментите на астероида. „Сцеплението действа като лепило. То възниква благодарение на силите на Ван дер Ваалс (сили на взаимодействие между атомите и молекулите, зависещи от разстоянието, кръстени на холандския учен Йоханес ван дер Ваалс – б.р), обобщава водещият автор на статията Юн Чжан.

Брайън Мей е астрофизик по образование. След защита на дисертацията си той има научна степен доктор на науките. През януари той създаде своя собствена марка парфюм, наречен Save me по името на един от безсмъртните хитове на групата. В аромата има нотка на мирис на язовец и всички приходи от продажбите му са предназначени за благотворителност в полза на опазване на дивата природа на британските острови.

Последвайте канала на

Novini.bg
618 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини