Бактериите имат вътрешен часовник

16 януари 2021 15:04

Бактериите имат вътрешен часовник
© Pixabay
912 0

Международен екип от учени, включващ специалисти от Германия, Великобритания и Дания, установи, че бактериите, подобно на хората, имат собствен вътрешен часовник, който съвпада с 24-часовия цикъл, пише сп. "Сайънс адвансис".

Специалистите напомнят, че биологичният часовник представлява вътрешен механизъм, който е широко разпространен в природата. Той позволява на живите организми да се справят с всички промени, които се случват от деня до нощта и по различно време на годината, предава БТА.

На клетъчно ниво тези тези ритми разчитат на външни сигнали като дневна светлина и температура. Именно поради тази причина хората изпитват сериозни смущения при смяната на часовите пояси.

Бактериите имат сложна колективна памет

Бактериите съставляват 12 процента от биомасата на Земята и са от решаващо значение за здравето, екологията и индустриалната биотехнология. За циркадните им ритми обаче се знае много малко.

Авторите на настоящото изследване са открили, че почвената бактерия Bacillus subtilis, за която не е присъща фотосинтеза, също има циркаден ритъм.

"За първи път установихме, че нефотосинтезиращи бактерии са способни да "познават" времето. Тези микроорганизми приспособяват молекулярната си работа към времето на деня, разчитайки циклите въз основа на светлината и температурата", казва Марта Мъроу от изследователския екип от Мюнхенския университет.

Учените смятат, че откритието им ще помогне за оптимизиране на лечебни и промишлени биотехнологични процеси, включващи бактерии, в съответствие с времето на деня.

Novini.bg
912 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар