Антисемитски туитове помрачиха избора на Мис Франция

21 декември 2020 10:41

Антисемитски туитове помрачиха избора на Мис Франция
© Getty images
500 1

Стотното издание на френския конкурс за красота беше помрачено от антисемитски туитове срещу първата подгластничка, които предизвикаха възмущение сред политиците, предаде АФП, цитирана от БТА. 

Амандин Пети - студентка на 23 години, беше избрана за Мис Франция на церемония без публика, но предавана по телевизията в събота. Второто място спечели Април Бенаюм - Мис Прованс, която каза, че баща й е от Израел. Това предизвика антисемитски коментари в социалните мрежи.

Враждебната реакция предизвика възмущение сред френски политици. Подобни "думи на омраза" и "антисемитизъм" се наказват от закона и интернет платформите трябва да имат средства да реагират на нарежданията на властите, заяви Тиери Брьотон, еврокомисар за вътрешния пазар.

"Мис Беларус 2008" излезе на свобода след 42 дни арест

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви, че е "силно шокиран" и увери, че полицията и жандармерията са мобилизирани. Делегираният министър за гражданството Марлен Шиапа каза, че ще отнесе въпроса към прокуратурата на базата на предвиденото в Наказателния кодекс.

Министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети написа в Туитър, че съдът ще "отвори широко очите" на излелите антисемитската си омраза по време на конкурса, "който кара жените да мечтаят".

"Трябва да се мобилизираме това да спре. Не искам да провокирам когото и да било. Франция е космополитна държава и участничките в конкурса за красота са с различен произход, с различна култура, от различни райони. Това е красивото на този конкурс" - каза Април Бенаюм пред ежедневника "Прованс".

Новата Мис Франция заяви в интервю, че според нея подобни думи за нейната подгласничка са "много разочароващи" и "не на място", както и че я подкрепя. Организаторите на церемонията, телевизията, излъчваща конкурса, и продуцентската компания "Ендемол" също порицаха антисемитските нападки в социалните мрежи.

Френският конкурс за красота, който е сред първите в света, е учреден през 1920 г., но "Мис Франция" е наречен през 1928 г.

Novini.bg
500 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Интересен факт

2020.12.21 | 10:52

1
Всеки може да обвинява всеки и да се защитава, например чилийците могат да обвиняват аржентинците в античилизъм и аржентинците чилийците в антиаржентинизъм обаче евреите от доста векове се бранят и нападат с картата "антисемитизъм", въпреки че дори в момента извършват Холокост в Палестина и са едновременно антисемити и антимюсюлмани.

Добави коментар

Водещи новини