Загадъчен обект в орбита около Земята

Загадъчният обект, озовал се временно в орбита около Земята, за който се смяташе, че е астероид, в крайна сметка се оказа ракета на 54 години, предаде Асошиейтед прес.

Наблюдения с телескоп на Хаваите помогнаха да бъде установена неговата самоличност, съобщиха от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния, предава БТА.

Обектът беше класифициран като астероид след откриването му през септември. Пол Шодас, най-добрият експерт по астероиди на НАСА обаче бързо заподозря, че това е горната степен на ракетата "Кентавър" от "Сървейър 2" - неуспешна мисия за кацане на Луната през 1966 г.

Оценка на размерите постави обекта в диапазона на стара ракета "Кентавър" с дължина 10 метра и диаметър 3 метра.

Астероидът Апофис ускорява движението си към Земята

Предположението на Пол Шодас се оказа вярно, след като екип от университета на Аризона под ръководството на Вишну Реди, използва инфрачервен телескоп на Хаваите, за да наблюдава във вторник не само мистериозния обект, но и ракета "Кентавър" от 1971 г., която все още орбитира около Земята. Данните от изображенията съвпаднаха.

"Новините са изключително радостни. Работата в екип помогна за разрешаването на този пъзел", сподели Шодас.

Обектът, наречен 2020 SO, навлезе в орбита около Земята миналия месец и във вторник премина на най-близкото си разстояние от над 50 000 километра от нашата планета. Той ще напусне "околностите" през март, изстрелвайки се обратно в собствената си орбита около Слънцето, преди да се завърне отново през 2036 г.

Коментари

  1. 2020.12.03 | 15:14
    не е лесно да си дрЪскач........
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет