Раци отшелници отчаяно търсят черупки

  • 06 ноември 2020 19:20

  • 866
  • 0
Раци отшелници отчаяно търсят черупки
© Pixabay

Популацията от раци отшелници се е увеличила на обезлюдените от туристи острови в Тайланд вследствие на коронавирусната пандемия. Ракообразните все по-трудно намират подслон, което принуди управата на местен парк да отправи призив за дарения на черупки, предаде Франс прес.

Тази година на островите в националния парк Му Ко Ланта има десетки хиляди раци отшелници. Те носят и обитават изхвърлени от други животни черупки и за тях намирането на подслон става все по-трудно, обяснява директорът му Веерасак Срисатджунг, цитиран от БТА.

Някои раци, надраснали предишните си домове, са се нанесли в отпадъци като консерви, стъклени бутилки или капачки. Това е принудило управата на парка да отправи призив към обществеността.

"Апелираме за дарения на празни черупки, за да могат раците отшелници да се настанят в тях", казва Срисатджунг, и допълва, че вече са му обещани около 200 килограма.

Пренаселеността на раците отшелници се обяснява отчасти с намаляването на броя на туристите, довело до спирането на редица дейности според Тамасак Йемин, морски биолог от университета Рамхамхаенг в Банкок.

Дюгони и делфини, наблюдавани край брега, морски костенурки, които се връщат да снасят яйцата си по плажовете, корали, които растат отново: природата постепенно "възвръща правата" си в Тайланд, след като страната остана затворена за чуждестранни посетители повече от 7 месеца. В Тайланд потвърдените случаи на коронавирус са малко над 3800 - този резултат е сред най-ниските в Азия. Икономиката на страната обаче е силно зависима от туризма и страда вследствие на пандемията.

Последвайте канала на

Novini.bg
866 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини