НАСА: На Луната трябва да се изгради ядрена енергосистема

Необходимо е създаването на Луната на енергосистема с използването на атомна енергия. Така хората ще могат да се задържат по-дълго на естествения спътник на Земята. Това заяви ръководителят на американското космическо ведомство Джим Брайдънстайн. Той проведе видеоконференция по време на подписването на меморандум за сътрудничество с министерството на енергетиката на САЩ.

"Ние възнамеряваме да се върнем на Луната и да останем там задълго", отбеляза Брайдънстайн, цитиран от ТАСС. Поради тази причина изграждането на атомна енергосистема ще бъде от съществено значение за усвояването на това небесно тяло.

Елате с мир и пазете чистота, гласят правилата на НАСА за изследване на Луната

Ръководителят на НАСА изтъкна и необходимостта от използването на атомната енергия за усвояването на Марс. "За да отправим хора на Червената планета, би било много ценно да разполагаме с ядрен ракетен двигател с използване на топлинна енергия или даже ядрена електрореактивна двигателна установка", добави Брайдънстайн, предаде БТА. Той се надява, че такъв род двигатели ще са способни значително да съкратят времето за полета до Марс.

По-рано беше съобщено, че е обявена обществена поръчка за изграждането на атомен реактор на Луната. Името на победителя ще бъде обявено в началото на следващата година.

Коментари

 1. 2020.10.21 | 11:43
  Долу ръцете от лунната, това е македонска земя!
  1. 2020.10.21 | 15:46
   И Марс също, що си го пропуснал?
 2. 2020.10.21 | 12:11
  АКО НИ РАЗРЕШАВАХА ЩЯХА ПАК ДА ИДАТ ХОРА НА ЛУНАТА! p.s. ТО НЕ ЧЕ СМЕ БИЛИ ТАМ , АМА...!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет