Противостоянието на Марс ще се вижда най-добре на 14 октомври

  • 12 октомври 2020 20:02

  • 1023
  • 0
Противостоянието на Марс ще се вижда най-добре на 14 октомври
© Pixabay

Противостоянието на Марс, при което планетата ще се окаже на една линия със Слънцето и Земята, ще бъде най-удобно за наблюдение от 32 години насам на 14 октомври, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Това става ясно от съобщение за медиите на Московския планетариум. "Цялата нощ над южния хоризонт ще сияе ярка червеникава звезда - това е планетата Марс. На 14 октомври в 02:00 часа българско време това небесно тяло ще се намира на 62,6 милиона километра от Земята и ще встъпи в противостояние със Слънцето", информира планетариумът. При последния подобен феномен, протекъл на 27 юли 2018 година, Марс се намираше прекалено близко до хоризонта и условията за наблюдение не бяха добри.

ЕКА оповести датата на старта на мисията "ЕкзоМарс"

Тази година Червената планета ще бъде на 4 милиона километра по-отдалечена от Земята. При това есенните нощи са по-дълги от летните, което прави условията още по-благоприятни. В рамките на астрономическото явление трите небесни тела се подреждат в една линия, като Земята е по средата, а Марс противостои на Слънцето. Наблюдава се на всеки две години.

Novini.bg
1023 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини