Сондата "ЕкзоМарс" откри следи от солна киселина в атмосферата на Марс

  • 06 октомври 2020 11:47

  • 530
  • 1
Сондата "ЕкзоМарс" откри следи от солна киселина в атмосферата на Марс
© Pixabay

Инструменти на руско-европейската сонда "ЕкзоМарс-TGO" откриха в атмосферата на Червената планета следи от солна киселина, породени от взаимодействието на частички сол, вода и слънчевите лъчи, предаде ТАСС.

Веществото се е намирало в горните части на атмосферата на Марс, като търсенето на присъствието на солна киселина е била една от главните задачи на мисията. Нейните пари присъстват и в земната атмосфера, и те попадат там вследствие на вулканичните изригвания. В почвата на Марс, както е известно от работата на марсоходите, присъстват големи количества перхлорати. Но досега свързаните с тях следи от хлор и солна киселина никога не бяха откривани в атмосферата на Марс, предава БТА.

Откриха система от солени езера под ледници на Марс

Руско-европейската сонда "екзоМарс" от три години изучава атмосферата на Четвъртата планета, като измерва концентрацията на различни газове. Една от главните й задачи бе да се направи оценка на концентрацията на метан и установяването на неговите източници.

Първите резултати едногодишните наблюдения показаха, на инструментите на сондата не са регистрирали никакво присъствие на метан в марсианската атмосфера. Въпреки че по същото време в кратера Гейл е имало изтичане на метан, установено от датчиците на марсохода "Кюриосити".

Концентрацията на солна киселина в атмосферата на Марс под формата на пари е доста ниска - 0,3 на милиард.

Китайската сонда "Тянвън-1" направи първото си селфи на път за Марс

Последвайте канала на

Novini.bg
530 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кво ми пука!

2020.10.06 | 12:06

1
Баси, взимайте веднага и карайте за киселина за акомулатори

Добави коментар

Водещи новини