Китайската сонда "Тянвън-1" направи първото си селфи на път за Марс

  • 01 октомври 2020 19:06

  • 1178
  • 0
Китайската сонда "Тянвън-1" направи първото си селфи на път за Марс
© Pixabay

Китайската сонда "Тянвън-1" изпрати на Земята първото селфи, което си направи по пътя към Марс, във връзка с 1 октомври, Националния празник на КНР, предаде ТАСС.

"Това е първото селфи на марсианската сонда от далечния космос", беше съпровождащият текст на съобщението, публикувано на сайта на китайското космическо ведомство.

"Тянвън-1" докладва на Родината за успешния полет и й отправя най-сърдечни пожелания", пише сондата в своето обръщение, предава БТА.

Откриха система от солени езера под ледници на Марс

На публикуваните снимки е изобразен сребристият модул за кацане и сондата със златист цвят, на която е изрисуван държавният флаг на КНР. Националният символ на страната е бил нанесен на повърхността на апарата със специални материали с прахова технология. Размерите му са 39 на 26 сантиметра.

Снимките са били направени с камера, монтирана на външната стена на "Тянвън-1". По команда от Земята тя се отделила от сондата и е направила фотографии с помощта на два широкоъгълни обектива. След това те били изпратени по Wi-Fi до "Тянвън-1", а след това и до Земята.

Сондата беше изстреляна на 23 юли от космодрума Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. След около седем месеца апаратът ще се приближи до Марс със серия от четири маневри, първата от които беше успешно завършена в началото на август. Целта на мисията е да търси следи от древното магнитно поле на Марс и да проучи химичния състав на неговите скали. Сред научните цели на мисията са изследването на морфологията и геоложките характеристики на повърхността на Марс, търсене на находища на лед и седиментни скали, проучване на йоносферата и вътрешната структура на планетата.

Последвайте канала на

Novini.bg
1178 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини