Домакини в надпревара за най-добър зелник в с. Жабокрът

  • 22 април 2012 18:13

  • 5187
  • 0
Домакини в надпревара за най-добър зелник в с. Жабокрът
©

Повече от 20 сръчни домакини се включиха в конкурса за най-вкусен и най-добре приготвен и оформен зелник. Надпреварата се организира за четвърти път в село Жабокрът.

Тази година организаторите класираха майсторските произведения в три категории – добри, най-добри и супер зелници. Всяка една от участничките бе наградена с грамота и предметна награда, а публиката се включи в обявения търг и надиграване с баници. Гост бе и народната изпълнителка, член на Мистерията на българските гласове – Олга Борисова, която поздрави участничките в Празника на зелника. Специално жури съблюдаваше дали критериите при приготвянето на зелниците са спазени.

„Суперзелникът има тънка кора, изпечен е добре, плънката е вкусна, но не и много сочна, за да не се навлажнят корите, а горната кора трябва да бъде добре оформена”, разказа Станислава Петрова, една от организаторките на празника. При жабокрътсктия зелник плънката се поставя в средата, като се украсява със сочни сланинки. „Тънкостта на хубавя зелник е омесването на тестото. Кората трябва да бъде много тънко разточена - трябва да се виждат цветовете на бохчата отдолу.

Специалната съставка в плънката е коприва, щафел, лук, яйце и сирене”, разказа 54-годишната Цветанка Миланова, която е била и победителка в предишните конкурси, но днес остана на второ място. Местните в селото разказват, че жабокрътският зелник е ястие, което става и за гости, и за аргати, и за делник, и за празник. Журито определи, че най-добрият зелник е на Живка Крумова. Трети остана зелникът на Таня Тасева, a четвърта в класирането е Цветанка Младенова.

Последвайте канала на

5187 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини