Първите в страната малки кресливи орли маркирани с GSM предаватели стигнаха до Анталия

  • 15 септември 2020 16:22

  • 284
  • 0
Първите в страната малки кресливи орли маркирани с GSM предаватели стигнаха до Анталия
© БДЗП

Маркираните в края на юли с GSM предаватели три малки кресливи орли вече са в Турция. Птиците започнаха първата си миграция на 11 и 12 септември. И само за три дни са се придвижили до Централното Анадолско плато в Турция. Средно на ден малките кресливи орли са изминавали 500-600 километра, за да стигнат до там.

Предавателите бяха поставени на птиците от екип на Българско дружество за защита на птиците в последните дни на юли с надеждата специалистите, работещи за опазването на вида, да научат повече за миграцията му. Маркирането с GSM предаватели на малки кресливи орли и проследяването на прелета им беше осъществено в рамките на проект „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“, изпълняван към програма LIFE на ЕС.

БДЗП поставя сателитни предаватели на малки кресливи орли

Поставянето на предаватели на малки кресливи орли, излюпени в България, се прави за първи път. „Информацията, която към момента се събира с помощта на предавателите е нова за нас“, споделят специалистите, изучаващи вида. „Предстои ни, ако маркираните орли оцелеят, да научим повече за миграционния им път, за това за колко време птиците ще се придвижат от България до местата на които ще останат да зимуват и обратно. Много е важно да установим и кои места по пътя ще използват за почивка.“ – допълват експертите.

Към момента се знае повече единствено за миграцията на популацията на малкия креслив орел, разположена на север от страната ни.

Единият от маркираните малки кресливи орли лети по класическия прелетен път на грабливите птици, а именно през Дарданелите. Вече се знае, че първоначално е летял над долините на реките Тунджа и Марица, преминал е над Бурса и Измир, за да стигне до Анталия. Това е малкият креслив орел отгледан през този размножителен сезон в защитена зона „Дервентски възвишения“.

Проектът на БДЗП "Живот за царския орел" участва в конкурса ЕК за "LIFE 2020"

Другият орел, излюпен в защитена зона „Западна Странджа“, е преминал през Босфора, като е летял директно над Европейска Турция. В момента е на път за Коня.

Третият малък креслив орел, който беше и най-своенравен по време на поставянето на предавателя вече е близо до Истанбул. Той е започнал миграцията си ден по-късно от другите два, но според специалистите птиците е много вероятно да се съберат.

Предполага се още, че малките кресливи орли летят в разредени ята до няколко десетки индивиди с по-възрастни птици, защото така е по-сигурно да стигнат до местата, където ще зимуват.

 

 

Novini.bg
284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини