Липсата на гравитация променя мозъците

  • 14 септември 2020 17:27

  • 898
  • 0
Липсата на гравитация променя мозъците
© Pixabay

Поредица от извършена образна диагностика на мозъците на космонавти доказва, че дългото време, прекарано в орбита, може да предизвика особени временни промени в човешкия мозък, пише "Монитор", цитирайки списание Science Advances.

Голям екип от невроучени от няколко водещи европейски университета открива, че при дългите мисии на Международната космическа станция (МКС), мозъците на астронавтите временно се реорганизират, но за щастие това не оставя трайна щета. Тези изменения трябва да бъдат проучени по-задълбочено, но са положителен знак за възможността за осъществяване на по-дългосрочни мисии в космоса в бъдеще.

Мозъкът ни издава дали сме самотни

В последните няколко години се провеждат редица изследвания, които показват, че времето, прекарано в условия на микрогравитация, може да предизвика различни биомедицински промени, включително влошаване на зрението, намалена костна плътност и подуване на мозъка.

В новото изследване учените анализират стотици изображения от сканиране на мозъците на 11 мъже космонавти, които разкриват, че всъщност мозъците им се преместват в различно място в черепа от нормалното и около очите се натрупва течност, която е и причината за влошеното зрение.

Компанията на Илон Мъск успешно имплантира чипове в мозъка на прасе

За щастие изследователите откриват и че тези промени се връщат към нормалното около седем месеца след завръщането на Земята. Така че дори и още да не знаем какъв ефект върху човешкото тяло би имало пътуване в открития космос, докато не се осъществи такова, учените поне са сигурни, че измененията, причинени от настоящите условия на престой в космоса, са обратими.

Последвайте канала на

Novini.bg
898 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини