Изкуствен интелект, имитиращ човешкия мозък, има нужда от сън като нас

10 юни 2020 14:41

Изкуствен интелект, имитиращ човешкия мозък, има нужда от сън като нас
© Pixabay
713 0

Изкуствен интелект, който е разработен да имитира човешки мозък, има нужда от почивка и сън също като хората, твърдят учени от Националната лаборатория в Лос Аламос, САЩ, предава БТВ.

Технологичният мозък работел по-добре ако получи „еквивалент на добър сън“, сочи проучване. За целта учените имитирали изкуствен аналог на съня.

„Бяхме изключително запленени от идеята да тренираме процесор да работи като човешки мозък и да се учи от заобикалящата го среда, подобно на децата в ранното им развитие“, казва Йиджинг Уаткинс, компютърен учен от Лос Аламос.

По време на тестове, чиято цел била изкуственият интелект да имитира човешкото зрение и да разпознава предмети, машината се пренатоварила.

Изкуствен интелект се учи да "чете мисли"

Учените установили, че в продължителни периоди на учене, алгоритмите ставали нестабилни и изкуственият интелект не можел да разпознава предмети.

Тогава те програмирали машината да имитира състояние на човешки сън и системата отново се стабилизирала.

„Подобен проблем със стабилизиране на системите възниква единствено когато машините се опитват да пресъздадат биологично реалистични модели“, коментира компютърният учен Гарет Кениън, работил по проекта.

Novini.bg
713 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини