Нови данни за тъмната материя озадачават специалистите

  • 12 септември 2020 14:38

  • 4674
  • 4
Нови данни за тъмната материя озадачават специалистите
© Pixabay

Загадъчната невидима тъмна материя, която съставлява по-голямата част от масата на галактиките, отново обърква специалистите след нови наблюдения на далечни галактики, които противоречат на сегашното разбиране за същността ѝ, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Изследванията, чиито резултати бяха публикувани тази седмица, разкриха неочаквано несъответствие между наблюденията на концентрациите на тъмна материя в три масивни галактикически купа, обхващащи трилиони звезди, и теоретични компютърни симулации на това как се разпределя тъмната материя.

"Или липсва съставка в симулациите, или сме направили фундаментално неправилно предположение за естеството на тъмната материя" - заяви астрофизикът от Йейлския университет Приямвада Натараджан, съавтор на изследването, публикувано в сп. "Нейчър".

Невидимата тъмна материя придържа звездите заедно в галактика. Тя също така създава и невидимо скеле, което дава възможност на галактиките да образуват клъстери. Свойствата й обаче са много странни. Тя не излъчва, абсорбира или отразява светлина и не взаимодейства с известни частици.

Европейската сонда "Солар орбитър" днес се доближава за първи път до Слънцето

Въпреки че е основната част от материята във Вселената - около 96%, наличието й е известно само от нейното гравитационно привличане на видимата материя в космоса.

Новото изследване се основава на наблюдения с телескопа "Хъбъл" и Много големия телескоп в Чили.

Когато светлината от далечни източници като далечни галактики пътува през материя като друга галактика или галактически купове, тя се отклонява и се огъва - феномен, наречен гравитационна леща, обясни ръководителят на изследването, астрофизикът Масимо Менегети от Обсерваторията по астрофизика и космически науки в Болоня. Новите наблюдения показаха, че ефектът на гравитационната леща, произведен от галактики в галактически купове, е далеч по-силен от сегашната теория за тъмната материя, което предполага неочаквано голяма нейна концентрация. "Това е доста изненадващо", каза Менегети.

Последвайте канала на

Novini.bg
4674 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
зелено чооовече

2020.09.12 | 16:28

4
Тъмната маретия е Бог , преклонете се пред Бога ,щото ще ви спре тока и ще ви затъмни ,завинаги !

2020.09.12 | 16:14

3
Тъмната материя е като бойко, ни приема, ни предава, даже и не отклонява светлина и призиви!

2020.09.12 | 15:45

1
и ко ша прайм ся?

2020.09.12 | 16:12

2
шъ сваляме боко!

Добави коментар

Водещи новини