ЦЕРН ще търси частици, свързани с тъмната материя

  • 06 март 2019 11:39

  • 437
  • 2
ЦЕРН ще търси частици, свързани с тъмната материя
© Getty Images/Guliver

Нов експеримент на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) ще търси частици, свързани с тъмната материя, предаде Франс прес.

В изявление на организацията се посочва, че експериментът е проектиран да търси леки слабо взаимодействащи частици. Някои от тях са свързани с тъмната материя, наричана "хипотетична", тъй като не излъчва светлина и не може да бъде наблюдавана директно.

От 2010 г. ЦЕРН осъществява сблъсъци на частици в Големия адронен колайдер. В 27-километровия пръстеновиден тунел, разположен на около 100 метра под повърхността, снопове високоенергийни протони пътуват със скорост, близка до тази на светлината, и се сблъскват в четири точки на взаимодействие.

Сблъсъците генерират нови частици, които физици от цял свят анализират с цел да задълбочат познанията за законите на природата. Учените се надяват чрез тях да открият нови частици и нови физични феномени.

Тъй като четирите основни детектора на Големия адронен колайдер не са в състояние да откриват леки слабо взаимодействащи частици, от ЦЕРН решават за целта да проектират и монтират нов експеримент, наречен FASER. Задачата му ще бъде да търси свързани с тъмната материя частици като тъмни фотони и неутралино. Очаква се експериментът да бъде задействан в периода между 2021 и 2023 г.

Ако успеят да открият търсените частици, учените се надяват отчасти да разгадаят тайните на мистериозната тъмна материя. Тя съставлява около една четвърт от Вселената, а съществуването й се обяснява с гравитационния й ефект върху видимата материя.

Последвайте канала на

БТА
437 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
савант

2019.03.06 | 14:24

2

Не ви трябва да знаете Бъдещето. Колкото по - малко се знае относно всичко онова, което предстои да се случва напред във Времето, толкова по - спокойни и по - уравновесени ще бъдете ! Тайнството се състои в това, че има както позволени Знания, така и Забранени Знания. Последните под никакъв предлог не бива да бъдат огласявани! Нека други го направят, а не това да бъда аз. Спокойно, това се отнася не за настоящия век.

2019.03.06 | 13:57

1

ще открият Дарт Вейдър да се свети името му...

Добави коментар

Водещи новини