Исполини са обитавали Добруджа преди 5000 години

  • 20 август 2020 21:56

  • 28191
  • 2
Исполини са обитавали Добруджа преди 5000 години
© Кадър: БНТ

Хора с исполински ръст са обитавали земите на Добруджа преди 5000 години. Останките на един от представителите на бронзовата епоха бяха разкрити в крепида до Ветрино, Варненска област, по време на спасителни разкопки по линията на строежа на газопровода "Балкански поток".

На мъжа ще бъде направен ДНК анализ по проект, който ще докаже дали първите преселения на индоевропейците по нашите земи не е станало в периода на ранната бронзова епоха, съобщава БНТ.

Първите Хомо сапиенс в Европа са обитавали пещерата "Бачо Киро"

Не е от големите могили. Висока е близо метър и това обяснява щетите най-вече от земеделска техника върху нея. Но все пак е опазила съдържанието си.

Тази крепида насред царевичака край Ветрино може да разкаже много за живота тук преди 5000 години. Времето на ранната бронзова епоха и пришълците след първите земеделци. Проучвали са десетки подобни могили. Но тази успява да ги изненада. Централният гроб - този, заради който е издигната могила, е на малко дете. При това останките му не са в анатомичен порядък и по-скоро приличат на жертвоприношение. Още едно дете и мъж са погребани тук по-късно. И първото, което се натрапва, е червеният цвят на костите.

"Голяма част от погребваните са посипвани с охра. Приема се, че червеното е цвят, който е свързан с живота", коментира доц. д-р Стефан Александров - ръководител на археологическите разкопки.

Запознайте се с Херкулес. Така са го нарекли изследователките, които търпеливо отмятат пръстта от него. Макар и погребан без предмети, той може да разкаже много за племето си.Освен че целият е посипан с охра, останките на мъжа впечатляват и с друго.

"Съдейки по бедрените кости, които са над 50 см, ръстът му със сигурност е над 190 см. "Доста голям, над метър и 90 дори за днешно време", коментира археологът Ася Стефанова от РИМ Варна.

"Тези специално в този район са били скотовъдци или преобладаващата част от икономиката им е била скотовъдство. т.е. основната част от диетата им е протеина", допълва той.

Макар и с исполински размери, нашият Херкулес е починал доста млад - между 25-30 години. Много рядко попадат на по-възрастни. Вероятно инфекциите са ги поваляли рано. Но това трудно може да се каже за жените. В могилите намират основно деца и мъже. Дори патриархалните отношения трудно обясняват липсата на жените. Но пък учените са напът да сложат край на друга дилема - за произхода на хората, населявали земите ни през бронзовата епоха.

Освен точно радиовъглеродно датиране, Херкулес и децата участват в голям европейски проект и ще минат през ДНК анализ.

"Може би виждате тук един от първите индоевропейци по нашите земи", пояснява доц. д-р Александров.

Миниатюрно костено мънисто до главата на Херкулес е единственият предмет, открит в цялата могила. За разлика от съвременниците си по на юг и на запад, гробните дарове тук са направо изключение. Историята големите хора от бронза е едва в началото си.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
28191 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бат САЛИ

2020.08.21 | 01:07

2
На ТИКВУН НЯКОЙ ОТ ПРА ДЯДОВЦИТЕ

2020.08.20 | 22:09

1
ИСПОЛИНИ ЩЕ СКЪСАТ БАЛКАНСКИЯ ПОТОК

Добави коментар

Водещи новини