-
06 август 2020 17:42
- 841
- 0
Тази година Панаирът на солта няма да се състои на Атанасовското езеро, а ще е част от новия бургаски фестивал Local fest в морската градина в града. Това съобщиха от Българската фондация "Биоразнообразие".
Екипът на LIFE проектa "Лагуната на живота" ще се включи в новия бургаски фестивал, където в атмосфера на харесвана музика, артисти, вкусна храна и напитки ще представи различните "лица" на солта от Атанасовското езеро.
В шатрата на проекта ще могат да се открият всички видове сол от езерото, както и сувенири, свързани с него и с типичните му характеристики.
На 7 август, в 18.00 ч., ще има кулинарна работилница, в която ще изследват различните вкусове на солта.
Снимка: Спас Узунов
Ателието е част от дейностите по проекта #ТвоятаХрана за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата.
В кулинарната работилница ще бъдат представени както добре познати, така и неочаквани приложения на солта в кухнята.
Работилницата е безплатна, но местата са ограничени до 20, така че се налага предварително записване на адрес:фhttps://forms.gle/Miym32tUdEFsFops8.
Инициативата "Твоята храна" насочва общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци и екологичните, социалните, икономическите аспекти на локално и глобално ниво, свързани с това.
Разпространява знания и умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата чрез информационни материали, интерактивни занимания и игри.
Проектът се изпълнява от фондацията "Биоселена" и е съфинансиран от Европейския съюз.
Освен това на Панаира на солта ще има занимания за деца със сол, дегустация на различните й видове, както и прожекция на иранската кулинарна комедия "Пастаряни" /7 август/ и филма на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио "Средиземноморие" /8 август/.
Соленото Атанасовско езеро край Бургас е добър пример за симбиозата между човека и природата. Превърнато в началото на миналия век в промишлена зона за добив на сол, днес езерото е ценна защитена територия, която има не само икономическа, но и висока екологична, социална и културна стойност.
Езерото е единственото място в България, където се произвежда българска сол за нашата трапеза. Интересно е, че развитието на традиционния солодобив е гаранция за съхраняването на Атанасовското езеро като ценна природна територия. Процесът на солодобив там е много сложен и бавен, и зависи изцяло от прищевките на времето. Морската вода се трансформира в кристали сол за около четири месеца и "бялата жътва", или нейното събиране, започва в началото на август.
Последвайте канала на
Свързани новини
Ще се завърне ли Левски на победния път?
Способен ли е Ботев (Пд) да стъпи накриво срещу съименика си от Враца?
„Вабанк“: Може ли Томаш да спре полета на „орлите“
Уелтон искал да се завърне в Левски?
Скаршем е пред раздяла с ЦСКА - София
Арда иска да продължи добрата си серия и срещу разклатения Локо (Пловдив)
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Радев: Ако успеем да установим успешно икономическо сътрудничество със Сингапур, основаването на посолство ще бъде естествен следващ ход
23 ноември 202409:00
Милошев: Изискванията на Шенген по отношение на сигурността на Европа са още по-важни за сигурността на нашата страна
23 ноември 202409:06
Тежка верижна катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", има жертва
23 ноември 202408:42
Пулмологът д-р София Ангелова: Важно е да различим грипа от останалите вируси
23 ноември 202409:23
Новата ракета на Путин може да ни удари, преди да сме мигнали
23 ноември 202409:17
САЩ очакват хиляди севернокорейски войници да се включат в бойните действия в Украйна
23 ноември 202408:23
Пица за 1000 лв.: Как майстор от Бургас впечатли Италия
23 ноември 202408:29
Имен ден: Десетки имена черпят в чест на защитника на мъжете
23 ноември 202408:08
Лошо време на Балканите - хиляди домакинства останаха без ток
23 ноември 202408:48