-
06 август 2020 17:42
- 834
- 0
Тази година Панаирът на солта няма да се състои на Атанасовското езеро, а ще е част от новия бургаски фестивал Local fest в морската градина в града. Това съобщиха от Българската фондация "Биоразнообразие".
Екипът на LIFE проектa "Лагуната на живота" ще се включи в новия бургаски фестивал, където в атмосфера на харесвана музика, артисти, вкусна храна и напитки ще представи различните "лица" на солта от Атанасовското езеро.
В шатрата на проекта ще могат да се открият всички видове сол от езерото, както и сувенири, свързани с него и с типичните му характеристики.
На 7 август, в 18.00 ч., ще има кулинарна работилница, в която ще изследват различните вкусове на солта.
Снимка: Спас Узунов
Ателието е част от дейностите по проекта #ТвоятаХрана за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата.
В кулинарната работилница ще бъдат представени както добре познати, така и неочаквани приложения на солта в кухнята.
Работилницата е безплатна, но местата са ограничени до 20, така че се налага предварително записване на адрес:фhttps://forms.gle/Miym32tUdEFsFops8.
Инициативата "Твоята храна" насочва общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци и екологичните, социалните, икономическите аспекти на локално и глобално ниво, свързани с това.
Разпространява знания и умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата чрез информационни материали, интерактивни занимания и игри.
Проектът се изпълнява от фондацията "Биоселена" и е съфинансиран от Европейския съюз.
Освен това на Панаира на солта ще има занимания за деца със сол, дегустация на различните й видове, както и прожекция на иранската кулинарна комедия "Пастаряни" /7 август/ и филма на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио "Средиземноморие" /8 август/.
Соленото Атанасовско езеро край Бургас е добър пример за симбиозата между човека и природата. Превърнато в началото на миналия век в промишлена зона за добив на сол, днес езерото е ценна защитена територия, която има не само икономическа, но и висока екологична, социална и културна стойност.
Езерото е единственото място в България, където се произвежда българска сол за нашата трапеза. Интересно е, че развитието на традиционния солодобив е гаранция за съхраняването на Атанасовското езеро като ценна природна територия. Процесът на солодобив там е много сложен и бавен, и зависи изцяло от прищевките на времето. Морската вода се трансформира в кристали сол за около четири месеца и "бялата жътва", или нейното събиране, започва в началото на август.
Последвайте канала на
Свързани новини
15 години по-късно! Левски обърна ЦСКА и е шампион
Борбен Ботев (Враца) изстрада успеха срещу Пирин в Благоевград
Костов: Пламен Андреев най-вероятно ще пази срещу ЦСКА! Искахме много Хоркаш, но не знам какво се случи
На полувремето: Реал Сосиедад 0:1 Реал Мадрид
Септември се измъкна от "Бончук" в продължението
"Контра": Ще преодолее ли Арсенал най-тежкото препятствие по пътя към мечтаната титла
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Росен Желязков за отстраняването му: Ненужна демонстрация
26 април 202421:13
Асен Василев: Хората добре си дават сметки кое е важното - повишените доходи или измислените скандали от службите
26 април 202421:45
Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета
26 април 202420:48
Росен Христов за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, може да съдя държавата
26 април 202421:30
Доц. Мангъров: Дете, което кашля и има високи лимфоцити, най-вероятно има коклюш
26 април 202420:38
Водещите новини! Денков: ЦИК „подготвя почвата“ за провал на машинното гласуване. Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО (и още…)
26 април 202418:55
АБРО призова за незабавна дискусия: Пълна забрана на рекламата на хазарт не е решението
26 април 202418:06
Пиян шофьор с джип предизвика верижна катастрофа в Казанлък
26 април 202422:05
Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна
26 април 202419:08