-
06 август 2020 17:42
- 834
- 0
Тази година Панаирът на солта няма да се състои на Атанасовското езеро, а ще е част от новия бургаски фестивал Local fest в морската градина в града. Това съобщиха от Българската фондация "Биоразнообразие".
Екипът на LIFE проектa "Лагуната на живота" ще се включи в новия бургаски фестивал, където в атмосфера на харесвана музика, артисти, вкусна храна и напитки ще представи различните "лица" на солта от Атанасовското езеро.
В шатрата на проекта ще могат да се открият всички видове сол от езерото, както и сувенири, свързани с него и с типичните му характеристики.
На 7 август, в 18.00 ч., ще има кулинарна работилница, в която ще изследват различните вкусове на солта.
Снимка: Спас Узунов
Ателието е част от дейностите по проекта #ТвоятаХрана за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата.
В кулинарната работилница ще бъдат представени както добре познати, така и неочаквани приложения на солта в кухнята.
Работилницата е безплатна, но местата са ограничени до 20, така че се налага предварително записване на адрес:фhttps://forms.gle/Miym32tUdEFsFops8.
Инициативата "Твоята храна" насочва общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци и екологичните, социалните, икономическите аспекти на локално и глобално ниво, свързани с това.
Разпространява знания и умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата чрез информационни материали, интерактивни занимания и игри.
Проектът се изпълнява от фондацията "Биоселена" и е съфинансиран от Европейския съюз.
Освен това на Панаира на солта ще има занимания за деца със сол, дегустация на различните й видове, както и прожекция на иранската кулинарна комедия "Пастаряни" /7 август/ и филма на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио "Средиземноморие" /8 август/.
Соленото Атанасовско езеро край Бургас е добър пример за симбиозата между човека и природата. Превърнато в началото на миналия век в промишлена зона за добив на сол, днес езерото е ценна защитена територия, която има не само икономическа, но и висока екологична, социална и културна стойност.
Езерото е единственото място в България, където се произвежда българска сол за нашата трапеза. Интересно е, че развитието на традиционния солодобив е гаранция за съхраняването на Атанасовското езеро като ценна природна територия. Процесът на солодобив там е много сложен и бавен, и зависи изцяло от прищевките на времето. Морската вода се трансформира в кристали сол за около четири месеца и "бялата жътва", или нейното събиране, започва в началото на август.
Последвайте канала на
Свързани новини
Левски обяви раздялата с Николай Костов
На живо: Обрат за Рилски в началото на второто полувреме
Разчистването на отломките от "Армията" продължава с пълна сила
Орманджиев: Искам да успокоя цялата армейска общност, че стадионът ще бъде построен
Внасят 28 милиона за строежа на "Армията" другата седмица
“Контра”: Възможно ли е съдийски грешки да определят шампиона на Англия?
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Премиерът Главчев даде на ДАНС и прокуратурата казуса с болницата „Мама и Аз“
07 май 202419:00
Ива Иванова е новият изпълнителен директор на ДФ "Земеделие"
07 май 202418:30
Румен Христов за разместването в листите на ГЕРБ-СДС: Това е политическо решение, което не се обсъжда, а изпълнява
07 май 202418:03
Вяра Тодева: Демонтажът на Паметника на съветската армия бе правилното решение, спазихме закона
07 май 202417:45
Милен Любенов, политолог: Вече не съм сигурен дали ПП-ДБ ще спечелят и второто място на изборите
07 май 202417:44
Георги Харизанов: Има стратегия за Мария Габриел след изборите
07 май 202419:03
Тежка катастрофа на АМ "Тракия", камион се обърна в платното за София
07 май 202418:00
Водещите новини! Отмениха домашния арест на Васил Божков. ЕС готви забрана на партии и организации, получавали пари от Русия (и още…)
07 май 202418:57
Майка хвърли детето си с увреждания на крокодилите, те го разкъсаха
07 май 202417:21