Лъвчето Масуд ходи все по-трудно

  • 16 юли 2020 11:46

  • 3127
  • 4
Лъвчето Масуд ходи все по-трудно
© Facebook@FELIDABigCatCentre

Лъвчето Масуд има сериозни двигателни проблеми и му е все по-трудно да ходи. Това показаха изследванията му в университета в нидерландския град Утрехт, пише в. "България днес".

Преди две години лъвчето и брат му Терез бяха спасени от кошмарните условия в зоопарка в Разград и заминаха за спасителен център за големи котки в Ниската земя. За това време хищниците пораснаха, натрупаха килограми и се чувстват отлично в новата среда, но призракът на миналото продължава да ги преследва.

"През последните няколко месеца забелязахме, че докато Масуд се превръща във възрастен лъв, двигателните му умения се влошават.Затова и решихме да ги изпратим в университета, за да му направят всички необходими изследвания", разказаха от спасителния център "Фелида".

Лъвчетата Терез и Масуд са пораснали и се чувстват добре (снимка + видео)

Резултатите от ядрено-магнитния резонанс и томографията не са обнадеждаващи.

"Първият прешлен след врата на лъва, преди  да започне гръбначният стълб, е малформиран - вроден дефект, защото Масуд е резултат от кръвосмешение. Това е причината за сериозните му неврологични проблеми. Нашите ветеринарни лекари и неврологични специалисти в дивата природа очакват допълнителни резултати и след това ще седнат да анализират тези резултати и да обсъдят възможните следващи стъпки.Ще ви държим в течение!", казаха още от "Фелида", като благодарят на учените от университета  в Утрехт за помощта.

"В подготовка за пътуването го обучихме да ходи сам в транспортната си щайга. И когато дойде време, смелият Масуд не ни разочарова: без колебание и с увереност влезе в щайгата", уточниха гледачите му, като с тези тренировки е бил спестен стресът на животното от транспортирането.

Novini.bg
3127 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Георги Петков

2020.07.16 | 13:35

1
Символа и гордостта на България... да бъде спасен от чужденци, защото сме неспособни и не само ами и не си признаваме... Дано поне успеят да спасят лъвчето или да го отърват от мъките.
...кръвосмешение...

2020.07.16 | 14:25

2
В прайдовете /лъвските имам предвид!С не се ли "кръвосмесват" непрекъснато?
* * *

2020.07.16 | 14:55

3
В прайдовете младите мъжки се прогонват, когато навлязат в "юношеска" възраст и тръгват по своя път, търсейки друг прайд, който да оглавят - обикновено убивайки предишния лидер. Понякога братята остават заедно и така успяват да надвият на по-силния и опитен възрастен мъжки. Така че - не, не се "кръвосмесват", има си много добре установен ред.
Regbi

2020.07.31 | 18:43

4
Лъвчето Масуд е починало.

Добави коментар

Водещи новини