Как изглежда залезът, гледан от Венера, Марс, Уран и Титан

  • 25 юни 2020 10:06

  • 1752
  • 0
Как изглежда залезът, гледан от Венера, Марс, Уран и Титан
© YuuTube/SciTech Daily

Омръзнали ли са ви "скучните" залези на Земята? Ако отговорът е "Да", НАСА предлага "противоотрова" - видео симулация, включваща залези от различни кътчета в Слънчевата система, коментира ЮПИ, цитирана от БТА..

Новата онлайн анимация визуализира залез, гледан от повърхностите на Венера, Марс, Уран и Титан. За сравнение видеото предлага и типичен заник слънце на Земята.

За да създаде симулацията, публикувана онлайн тази седмица, планетологът от НАСА Херонимо Вилянуева от центъра за космически полети "Годард" на НАСА в Мериленд е анализирал атмосферния състав на космическите съседи на Земята.

След това е определил интензитета на слънчевата светлина, достигаща до повърхността на всеки от петте фигуриращи във видеото обекта.

Залезите изглеждат по различен начин на други планети заради различия в атмосферите, които разпръскват светлината по уникален начин.

"Анимациите показват гледки към цялото небе, сякаш гледате нагоре през свръхширокоъгълен обектив от Земята, Венера, Марс, Уран и Титан", се посочва в прессъобщението на НАСА.

Симулациите са направени с помощта на Planetary Spectrum Generator - онлайн инструмент, създаден от Вилянуева с цел да помага на учените да определят движението на светлината през атмосферите на планети, екзопланети, спътници и комети, и взаимодействието й с тях.

NASA показа "най-красивият залез на чужда планета"

Последвайте канала на

Novini.bg
1752 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини