Учени: Клюките са важен социален лубрикант

  • 22 юни 2020 12:11

  • 1258
  • 2
Учени: Клюките са важен социален лубрикант
© Pixabay

Британски учени установиха, че лековатите разговори и клюките в службата повдигат духа на хората и ги разсейват, като положителният ефект е по-голям от отрицателния, съобщи сайтът Физ.орг, цитиран от БТА. 

При дистанционна работа в условията на COVID-19 този полезен ефект трудно се възпроизвежда.

Учените от бизнес училището на университета в Ексетър са използвали данни за 151 работещи от различни сектори. Те установиха, че общите приказки и клюките повишават позитивните емоции и чувството за удовлетвореност към края на деня, а и допринасят хората да искат да помогнат на колегите си. Тези, които обичат да побъбрят, усещат по-голямо признание в работата си и имат чувство за по-близка връзка с останалите в службата.

Страничните разговори все пак разсейват хората и понякога те се въздържат от тях заради липса на време.

Внимавайте днес! Всичко, което се казва, има тенденция да се материализира

Адаптивните хора усещат повече ползата от общите приказки. Тези, които трудно се приспособяват, чувстват повече негативните им страни и понякога казват повече, отколкото би трябвало.

Учените наричат страничните разговори "важен социален лубрикант" и дават за пример лекия социален разговор в началото на делова среща, който създава непосредственост преди сериозни преговори или оценка на работата. Те са и социален ритуал, вграден в ежедневието.

Участниците в изследването са анкетирани три пъти на ден по 15 минути три седмици.

Последвайте канала на

Novini.bg
1258 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Запомнете!

2020.06.22 | 16:46

2
Никога не вярвайте на слух докато не бъде официално отречен.
Stamatis

2020.06.22 | 13:25

1
Някъде, наверно в американски филм, пък аз бях чул,че клюкаренето е радиото на дявола! За лубриканти, ако говорим, то те пасват за други места и не е нужно да се правят такива аналогии!

Добави коментар

Водещи новини