Американците се успокояват с хумор по време на пандемията от коронавирус

  • 25 март 2020 14:20

  • 620
  • 3
Американците се успокояват с хумор по време на пандемията от коронавирус
© Getty Images

Американците прибягват до хумора, за да се успокоят по време на коронавирусната пандемия, следвайки профили в Инстаграм на нови звезди като "Куентин Карантино" или шегувайки се с това, че по време на доброволната карантина може да се надебелее, предава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Водещи на вечерни телевизионни шоу програми и комици предоставят психологически отдушник на американците, преживяващи травмата от Ковид-19, а според медицински експерти хуморът е жизненоважна част от преживяването на сегашната катастрофична ситуация, в която лошите новини валят една след друга.

"Опитваме се просто да погледнем по-леко на кризата с помощта на статии, които казват на читателите, че това е временно, казват им "да се справим заедно", заяви Джонатан Джафи, чийто сатиричен бюлетин "Брифингът на Джафи" отчита рязко 40-процентно увеличение на читателите, след като на 28 февруари в САЩ почина първият пациент.

Хаплив, но доста позитивен, ежедневният бюлетин информира читателите за новини като тази за усилията на бирения гигант "Анхойзер-Буш" да превключи от производство на бира към производство на антисептици.

"НЮАРК - това султанът на дезинфектантите ли е? Или е височеството на хигиената на ръцете? Или е аятолахът на антисептиците? Някой трябва да измисли някакво умно прозвище за Краля на бирата сега, когато започва масово производство на дезинфектанти за ръце".

Според специалисти по психично здраве хуморът е балсам за нервите, защото помага за намаляване на стреса. Има клинични доказателства, че високите равнища на стрес отслабват имунната система.

Във времена на криза обаче трябва да се внимава с шегите. В противен случай има риск този, който ги пуска, да си навлече критики, както стана с комика Ари Шафир, който през януари пусна в Туитър саркастичен хумор за гибелта на баскетболната легенда Кобе Брайънт.

Тази седмица на един от обикновено мрачните брифинги на властите в Кентъки за актуалната обстановка около Ковид-19 в щата представителите на здравните органи показаха снимки на тротоари с изписани по тях с тебешир безгрижни послания; а на същата пресконференция комисарят по общественото здраве д-р Стивън Стак се обърна към репортерите с думите: "Хуморът лекува".

Комичното може да бъде броня за психиката и да помогне да се преживяват времената на трагедии, каза психологът Шон Труман от Сейнт Пол, Минесота.

"Наистина това е много добър начин за овладяване на неовладяемото. Просто да се пошегуваш с него и да установиш контрол над него, като му се посмееш. Наистина разполагаме с много мощно психологическо средство", каза Труман.

След като Ню Йорк се оказа в епицентъра на кризата в САЩ, губернаторът Андрю Куомо възложи на комедийния актьор Дани де Вито да отправи иначе доста сериозното послание за необходимостта всеки доброволно да се постави под карантина.

"Останете си у дома", каза 75-годишният актьор в послание, което медиите масово излъчиха. "Има вирус, има пандемия, и нали знаете, младите хора могат да го прихванат и да го предадат на възрастните, а тогава знаете ли какво става - хоп и мен ме няма", добави той.

След като спряха снимките на вечерните шоута на комици като Джими Кимъл, Джими Фалън, Стивън Колбер и Тревър Ноа, те започнаха да излъчват монолозите си на живо в интернет.

Милиони гледаха как Фалън стои на верандата си и сам се възнаграждава за шегите, които разказва единствено на лаптопа си, като натиска бутона за записани аплодисменти и смях.

Неотдавнашен епизод на "Лекото шоу със Стивън Колб-Ер - Всички сме в една лодка", записано на верандата на Колбърт, включваше пародия на конно надбягване.

Чистокръвен жребец на име "Тази кашлица означава ли нещо?" се бори за първото място с друг жребец на име "Може би всичко това ще отшуми". И победител "с три обиколки" пред останалите, обявява останалият без дъх спортен коментатор, е "Всеобщо безпокойство".

 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
620 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мери

2020.03.25 | 14:51

1
Не ни интересуват забавленията им. Важното е да са далече.
ОН

2020.03.26 | 07:49

3
много си хумористична Мери,а иначе явно от БГ,са крали ние това отдавна го правим.

2020.03.25 | 17:05

2
То пък тяхното един хумор... ЧЕТЕТЕ ЧУДОМИР !!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини