Пукнатините поддържат старите картини стабилни

  • 24 февруари 2020 10:00

  • 515
  • 0
Пукнатините поддържат старите картини стабилни
© Pixabay

Пукнатините по старите картини като "Мона Лиза" може да са дразнещи, но ги поддържат стабилни през вековете, съобщи в. "Дейли мейл".

Мрежата от пукнатини позволява повърхността да се разширява и свива, без боята да се лющи. Това предотвратява бъдещо влошаване на състоянието на картината.

Екип от Полската академия на науките, университета на Страсбург и Йейлския университет изследва пукнатините по грунда, който се поставя за картини върху дърво, предава БТА.

Грундът е смес от животинско лепило и бял пигмент. Той се напуква, когато дървото се разшири заради влага или се свие на сух въздух.

Мона Лиза оживява с добавена реалност

Изследователите са подготвили дървени основи и са ги обработили с грунд по традиционни рецепти. Образците са съхранявани при 25 градуса Целзий и влажност от 30, 50, 75 и 90 процента две седмици преди да ги подложат на тестове, измерващи колко устойчив е грундът към пукнатини.

С данните от сканиране на стари картини авторите на изследването са създали компютърен модел, стимулиращ по-нататъшното напукване. Резултатите им показват, че напрежението върху грунда с времето намалява с увеличаването на пукнатините.

Затова специалистите препоръчват на реставраторите да не запълват пукнатините.

Novini.bg
515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини