Над 430 000 души са по следите на златно съкровище в Скалистите планини

  • 20 февруари 2020 09:01

  • 4350
  • 0
Над 430 000 души са по следите на златно съкровище в Скалистите планини
© Pixabay

Над 430 000 души са по следите на златно съкровище, скрито преди десет години някъде в Скалистите планини от търговец на изкуство от Санта Фе, столицата на американския щат Ню Мексико, съобщава БТА, като цитира местни медии.

Близо два милиона души са съпричастни към издирването на съкровището чрез участие в групи в социални мрежи.

Милионерът Форест Фен, който днес е на 89 години, заравя сандък със злато през 2010 г., като дава насоки къде е скрито съкровището в стихотворение, което пише сам, и в мемоарите си, чието издаване финансира.

От книгата става ясно, че съкровището е скрито на 1500 - 3100 метра надморска височина в планината - някъде в Ню Мексико, Колорадо, Уайоминг или Монтана.

Древно златно съкровище откриха археолози в Девня

Писателят Дъг Престън, който също живее в Санта Фе и е близък с Фен, оборва спекулациите, че няма никакво съкровище и всичко е измислица на милионера. Престън казва, че е виждал сандъка, и че през 2010-а Фен го уверил, че го е скрил:

"В сандъка имаше големи колкото юмрук късове самородно злато от Аляска, златни монети, малки фигурки, както и скъпоценни камъни", казва писателят. Той уверява, че познава Форест Фен от 30 години и той никога не би си позволил да измами.

Националният парк "Йелоустоун" е сред местата, където иманярите най-често търсят съкровището, защото от мемоарите му се разбира, че още като дете е посещавал парка със семейството си. На спасителните екипи в парка често им се налага да помагат да закъсали по трудни терени и скали иманяри.

Четирима души вече са загинали през последните десет години в търсене на съкровището. Според властите поне още два смъртни случая са свързани с опити на любители търсачи на съкровища.

Съкровището е скрито на място, което не е опасен терен, уверява Фен. Той съветва хората, които издирват сандъка, да не се насочват към места, където един мъж на 80 години не би могъл да отиде.

"Казвам на хората - ако е опасно, не го правете", казва Фен. Той е публикувал повече от 200 указания онлайн. Получава средно по 120 имейла на ден от амбицирани да открият имането.

"Казах всичко, което имам да казвам. Скрих съкровището и сега зависи от търсачите да го намерят. Аз вече нямам нищо общо с него", добавя той.

Златна треска привлича стотици към реките на България

Преподавателят по психология Алън Кинг от университета на Северна Дакота е изследвал психиката на любителите търсачи на съкровища и онлайн общностите, създадени около техните експедиции.

Кинг установил, че любителите са многобройни, а част от тях са вманиачени. 44 на сто от 2000 души, участвали в платена анкета, се определят като част от средната класа.

Около 20 на сто от активно търсещите съкровището участници в анкетата са се описали като "90 процента сигурни, че ще намерят съкровището". Повече от 50 на сто от анкетираните са похарчили 3000 долара или повече за експедицията си.

Около 10 на сто от тях казват, че участието им в издирването се дължи "вероятно на пристрастяване". Мнозина признават, че са поемали рискове, включително че са били сами на експедиция или че са попадали на мечки, змии, бизони или пуми. Двама от анкетираните били лекувани, след като попаднали в критична ситуация и трябвало да разчитат на спасителни екипи.

Близо 80 на сто казват, че са доволни от преживяното в търсене на златото на Фен. За 66 на сто експедицията била и с образователен характер.

"Търсенето на съкровище само по себе си е фантазия. Сякаш си представяме, че отново сме на шест години", казва Дал Найцъл от Вашингтон, семеен приятел на Фен, който има сайт с насоки за издирване на съкровището.

Кинг го сравнява с други на пръв поглед непостижими цели, които вдъхновяват хората:

"Според мен всеки човек в живота си трябва да преследва поне една непостижима цел", казва Кинг.

Novini.bg
4350 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини