Откриха следи от Промишлената революция в хималайски ледник

  • 12 февруари 2020 14:03

  • 1317
  • 1
Откриха следи от Промишлената революция в хималайски ледник
© Pixabay

Учени откриха следи от началото на Промишлената революция в дълбочинни проби от хималайски ледник, съхранявани в центъра "Бърд" за изследване на полюсите и климата към университета на Охайо, съобщи ЮПИ.

"Промишлената революция е революция в използването на енергията", обяснява Паоло Габриели от екипа. 

"Така изгарянето на въглища започва да предизвиква емисии, които според нас са пренесени с ветровете до Хималаите", каза още той, цитиран от БТА.

Топенето на вечните ледници може да увеличи с 50% въглеродния диоксид в атмосферата

Центърът "Бърд" съхранява една от най-големите колекции в света от дълбочинни ледени проби. Една от тях е взета от ледника Дасуопу на хималайския връх Шишапангма, един от 14-те най-високи в света. Слоевете лед в пробата са образувани от 1499 г. до 1992 г.

За изследването, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките", специалистите са анализирали концентрация на 23 метални микроелемента в слоевете лед. Резултатите им разкриват следи от няколко токсични метала, като кадмий, хром, никел и цинк. Те започват да се появяват в леда около 1780 г., когато е началото на Промишлената революция в Англия.

Те са странични продукти от индустриалното изгаряне на въглища, но някои, като цинка, може да са и от горски пожари, запалени, за да бъдат освободени терени за земеделие.

Най-високите нива от металите в леда са се образували от 1810 г. до 1880 г., когато през зимата в Хималаите валежите са били особено обилни. Падащият сняг е уловил повече прах от атмосферата.

Последвайте канала на

Novini.bg
1317 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Петров

2020.02.12 | 14:53

1

Здравейте , вижте тази игра , забавна е!
https://golden-farm.biz/?r=1346879

Добави коментар

Водещи новини