Ледникът Перуника се плъзна с 5 метра

  • 16 януари 2020 14:03

  • 880
  • 0
Ледникът Перуника се плъзна с 5 метра
© Facebook/Bulgarian Antarctic Institute

Ледникът Перуника, който се намира в акваторията на остров Ливингстън, където е българското полярно селище , се измести с повече от пет метра. Движението на гигантската снежна планина се е случило през последните две години, съобщиха от Български Антарктически Институт.

В началото на новата година стартираха измерванията на движението на ледник Перуника, които са част от задачите по проект 70-25-69 „Изследване на активността на ледник Перуника“, финансиран от Националната програма за полярни изследвания.

Българската антарктическа експедиция пристигна на остров Ливингстън

Гл. ас д-р Гергана Георгиева, и полевите асистенти д-р Стефан Велев и д-р инж. Петър Сапунджиев, започнаха систематично обхождане на ледника, където през различни години са поставяни вертикални маркери. Местоположението им се определя с точност от няколко милиметра с помощта на геодезичен GPS (Trimble R8s) и данните от постоянната GNSS станция на Българската Антарктическа База (KOH2) Измерванията се правят периодично през астралните лета, като по този начин може да се получи информация за преместването на отделните маркери в рамките на една година и от там да се изчисли скоростта на движение на ледника в различни негови части.

Получен е и първия интересен резултат от горната част на ледника – измерен е маркер, чието преместване е повече от 5 метра за последните две години. Работата в тази част на ледника продължава, като с настъпване на астралното лято и намаляване на снежната покривка се очаква откриването на нови маркери.

Novini.bg
880 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини