Археолози се натъкнаха на женско погребение в Света гора

  • 17 декември 2019 12:34

  • 2465
  • 0
Археолози се натъкнаха на женско погребение в Света гора
© Pixabay

Кости, принадлежащи на жена, бяха открити при реставрация под мраморния под на византийски храм в Света гора, съобщава "Катимерини".

Повечето кости, открити под храма, които принадлежат на поне седем души, са на мъже. Три костни фрагмента обаче са по-малки и деликатни и след антропологическо изследване е установено, че са женски.

Останките са били пренесени на мястото, където са открити, с голямо старание от първоначален гроб. За да бъде установен произходът им, манастирът Пантократор, където се намира храмът, е поискал костите да бъдат датирани по радиовъглеродния метод.

Археолози откриха дървени ковчези на 3500 години в Египет

Архитектът Федон Хадзиандониу, който ръководи реставрацията, казва, че това е първият случай, в който на Света гора се открива погребение на жена. В монашеската република още от Средновековието е забранено да влизат жени.

Единствено в много редки случаи, при пиратски нападения или други нашествия, монасите са приемали временно жени в манастирите.

Съществува и легенда за един сръбски крал, който завел жена си на Света гора. Там тя била непрекъснато носена, за да не стъпва кракът й на атонска земя. В помещенията, където влизала, са били постилани килими със същата цел.

БТА
2465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини