В Италия пресъздадоха „подводно“ вино по древногръцка технология

  • 25 ноември 2019 14:51

  • 670
  • 0
В Италия пресъздадоха „подводно“ вино по древногръцка технология
© Pixabay

Ентусиазирани тоскански винопроизводители обединиха усилия с историци и учени, за да пресъздадат вино от гръцкия остров Хисос, използвайки технология, датираща от близо две и половина хиляди години, предава РИА Новости.
За целта гроздето отлежава в морска вода, изсушава се на слънце и след това се поставя за ферментация в глинени амфори.


„Аз произвеждам вино в съдове от теракота от 11 години и добре изучавах историята на т.нар. глинено вино , експериментирах много с грозде. През април 2018 г., се срещнах с професор по енология в Миланския университет. Той писа за особеностите на виното от гръцкия остров Хиос и предложи да го създадем на Елба“, заяви винопроизводителят Антонио Ариги, един от основните създатели на новото вино, наречено Несос.

Горчиви, но вкусни. Кои са тези храни и напитки?

Изследователите са успели да установят, че древните гърци са потапяли гроздето в дървени кошници в морска вода, така че солта да измие плаката от плодовете. Виното придобива нов вкус след добавяне на мед или стафиди. Едва тогава то е било транспортирано до Масалия, днешна Марсилия.

„На връщане са спирали на остров Елба и затова тук бяха намерени много амфори от Хиос. За производството на вино използвахме сорта грозде Ансоника“, поясни Ариги.
Според думите му експериментът, научната подкрепа на който е осигурен от Университета в Пиза, е стартирал през септември 2018 г., когато 200 килограма грозде са били натоварени в морето в плетени кошници. То е оставено за пет дни на дълбочина от седем метра.

Последвайте канала на

Novini.bg
670 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини