Честотата на най-опустошителните урагани се е увеличила с 330% за век

Най-големите и най-опустошителни урагани днес са три пъти по-чести, отколкото са били преди 100 години, заявяват учени, цитирани от БиБиСи. Използвайки нов метод за изчисляване на разрушенията, изследователите заявяват, че увеличаването на честотата е „недвусмислено“.

Предишни опити за изолиране на влиянието на климатичните промени върху ураганите често са стигнали до противоречиви резултати. Но ново проучване твърди, че увеличаването на нанасяните щети, причинени от големите циклони, е свързано с глобалното затопляне. Ураганите или тропическите бури са едни от най-разрушителните природни бедствия. Щетите от урагана Катрина през 2005 г. са в размер 125 милиарда долара или около 1% от американския БВП.

Учени от цял свят обявиха "код червено" за планетата

Един от най-големите въпроси, с които учените се тормозеха, е как да сравнят бурите от различни епохи.  Новото изследване в американското сп. PNAS не е насочено към икономиката, а към земната площ, която е абсолютно разрушена от над 240 бури между 1990 и 2018 г., въз основа на данни от застрахователната индустрия. Авторите разкриват, че честотата на най-опустошителните урагани се е увеличила с 330% за век. Според тях това се дължи основно на повишаващите се температури.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет