"Мател" пуска безполова кукла

  • 25 септември 2019 20:05

  • 1782
  • 2
"Мател" пуска безполова кукла
© Getty Images/Guliver (архив)

Производителят на играчки "Мател" оповести, че пуска кукла, която не притежава сексуална идентичност, предаде Франс прес. "Мател" поясни, че по този начин отговаря на исканията на децата, които желаят да се изразят свободно.

Новата линия играчки включва 6 модела и е кръстена Creatable World (Сътворим свят). Тя предлага кукли, чийто външен вид може да се промени - да са с къса или дълга прическа, да носят панталон или пола, обувки с дебели подметки или маратонки.

"Играчките са отражение на културата и тъй като светът чества положителните последствия от социалното включване, почувствахме, че е дошъл моментът да създадем линия кукли без сексуална идентичност", заяви Ким Кълмоун от "Мател".

Виждането за социално включване в случая е свързано с адресиране до всички индивиди, независимо от сексуалната им идентичност.

"Извършихме изследвания и си дадохме сметка, че децата не желаят играчките им да са подвластни на някакви норми - поясни тя. - Тази линия играчки позволява на всички деца да се изразят свободно."

Куклите се предлагат също с различен цвят на кожата.

От години "Мател" се опитва да диверсифицира моделите на куклата Барби, след като десетилетия наред я предлагаше като млада бяла руса жена, с няколко изключения.

Последвайте канала на

БТА
1782 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Петър

2019.09.26 | 09:34

2

Крайно време беше! Хубаво е, че светът се развива!

фак америка, вива Русия

2019.09.25 | 22:59

1

като ще са без пол , нека да са и без разлики в цветовете , може някой да протестира ,че има повече бели кукли отколкото черни и ще ви обвини в разсизъм

Добави коментар

Водещи новини