Ретро парад в Добрич показва автомобили, познати от снимки и филми

Първият ретро парад в Добрич показва близо 100 превозни средства - автомобили, мотоциклети, микробуси, велосипеди, дори детски коли от миналия век. Тези превозни средства отдавна са изчезнали от пътищата и хората могат да ги видят само на снимки и във филми, каза за БТА Петър Георгиев, запален ентусиаст, един от инициаторите на събитието, което се организира със съдействието на общината и Съюза на българските автомобилисти.

Сред най-големите атракции на парада е лек автомобил, модел "Джаует", от 1926 година с оригинален английски номер, собственост на колекционер от Поморие. Подобни коли са се движели с двадесетина километра в час и в градски условия един от пътниците е слизал, за да регулира движението и колата да мине, разказа Петър Георгиев.

 

"Шевролет" от 1929 година, "Форд Алпине Тюер" от 1934 година, мотор "Харли Дейвидсън" от 1926 година и още редица ретромодели на собственици от София, Благоевград, Видин, Бургас, Варна и други градове в страната са подредени в градския парк "Свети Георги".

Спомен от близкото минало е "Трабант 600", произведен през 1963 година, с който собственикът му Кольо Тончев от Добрич е спечелил рали "Марица" тази година, изминавайки без проблем 700 километра през България, Гърция и Турция, разказаха още организаторите на парада.

 

Леки коли "Москвич", "Лада", мотор "Ява" с ремарке, микробус "Баркас" също "връщат" 70-те и 80-те години на миналия век. По-късно днес най-атрактивните машини, представени на ретро парада ще бъдат наградени, а участниците ще преминат в шествие през Добрич.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет