Валидирахме пощенска марка, посветена на отрасъл "Винопроизводство"

  • 15 юли 2019 12:49

  • 238
  • 0
Валидирахме пощенска марка, посветена на отрасъл "Винопроизводство"
© Министерство на транспорта

Едновременно в България и Русия днес бе валидирана нова пощенска марка. Това е четвърто съвместно пощенско-филателно издание, заяви в Плевен заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски.

Той отбеляза, че е избран за сюжет един традиционен отрасъл на икономиката - винопроизводството.

Пощенските марки, често са визитна картичка на историята и културата на една държава, а съвместните издания са най-подходящият начин за отбелязване традициите в отношенията между страните и техните народи, изтъкна Геновски.

Художественият проект, който се пуска на руския филателен пазар, изобразява специалният български сорт грозде "Кайлъшки рубин", който по качества съперничи на световно известни сортове, каза Геновски. Горд съм, че този вид е селектиран от Института по лозарство и винарство /ИЛВ/ в Плевен, подчерта заместник-министърът.

Българският вариант на изданието представя известния руски сорт "Цветочный".

Изданието се състои от серия от две пощенски марки и пощенски печат. Художник на българския проект е Орлин Вълчев. Тиражът 21 800. Очаквам тази серия да бъде не само за българските и руските колекционери, но и за филателистите от целия свят, каза Геновски.

Директорът на ИЛВ проф. Иван Пачев поясни, че "Кайлъшки рубин" е един от най-новите винени сортове, създадени в опитното поле на института. Той е сред най-търсените, защото лозата се характеризира с висока издръжливост на ниски зимни температури, мана и други болести.

"Кайлъшки рубин" спада към групата на средно зреещите и при условията на град Плевен гроздето узрява в края на септември, а при технологична зрялост съдържа 21-23 процента захари. Вината направени от него имат рубинено червен цвят, с високо съдържание на антиоксиданти, каза за БТА проф. Пачев.

Те са с приятен плодов аромат, плътни, хармонични, подходящи за съхранение и стареене, уточни той.

На валидирането на марката присъстваха и генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини