-
31 май 2019 13:24
- 788
- 1
Допада ли ви идеята да започнете деня си с гранола с ларви? Или за обяд да хапнете тортиля, приготвена с брашно от насекоми? А какво ще кажете за вечеря с пържени щурци?
Въпреки че за повечето хора идеята да похапват буболечки все още е неприемлива, датски учени прогнозират, че през следващото десетилетие храните на базата на насекоми могат да стават повсеместно явление в Европа, предаде Ройтерс.
"Вярвам, че младите хора скоро ще намират за съвсем естествено да хапват ястия с насекоми, както днес им се струва яденето на суши", казва Ларс-Хенрик Лау Хекман от Датския технологичен институт в Орхус.
Институтът ръководи тригодишен проект, наречен inVALUABLE - една от най-мащабните европейски изследователски програми върху производството в индустриален мащаб на насекоми, и в частност на брашнени червеи, като по-екологична алтернативна храна за хора и животни.
Фермите за насекоми все още са малка, но глобално разрастваща се индустрия. Буболечките са възхвалявани като екологична и евтина храна, богата на протеини, витамини, фибри и минерали. Отглеждането на насекоми освен това оказва много по-слабо влияние върху околната среда, отколкото това на добитък.
Организации като Световния фонд за дивата природа не крият опасенията си, че нарастващото търсене на животински протеини е довело до отглеждането на повече соеви растения за изхранване на добитъка, в резултат на което се увеличава обезлесяването.
Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) на свой ред отбелязва, че насекомите отделят по-малко парникови газове и амоняк в сравнение с добитъка, изискват по-малко земя и вода, както и че съществуват над 1900 вида ядливи буболечки.
Майкъл Бом Фрост, асоцииран професор в Университета на Копенхаген, който е сред партньорите в проекта inVALUABLE, не пести похвалите си за използването на брашнени червеи за приготвянето на гранола. Или на палачинки. Студентите му са демонстрирали подобни продукти, за които са получили положителни реакции.
Въпреки името си, брашнените червеи са ларви на брашнения бръмбар, богати на хранителни вещества, които ги правят отлична храна за влечуги, риби и птици. Използват се също и за стръв.
Заради прогнозите, че пазарът за насекоми ще се разрасне значително, не само учени, но и водещи световни хранителни и селскостопански компании търсят начини да вкарат ларвите в менюто ни.
От Международна платформа за използване на насекомите като храни и за фуражи (IPIFF) прогнозират, че производството на протеини от насекоми до 2025 г. ще се увеличи до 1,2 милиона тона спрямо настоящите около 5000 тона.
Сред по-интересните индустриални предложения за отглеждане и консумация на насекоми са хонконгски домашен инкубатор от типа "Направи си сам" за брашнени червеи, белгийска бира с вкус на протеин от насекоми, датски енергийни блокчета, паста от Германия с 40-процентно съдържание на брашно от щурци.
"Не липсват хора, особено сред младите, готови да изпробват подобни предложения. Мисля, че в един момент всички ние просто няма да имаме друг избор, освен да ядем насекоми, така че е по-добре да започнем сега", казва Давиде Роси, собственик на магазин за ядливи буболечки.
Последвайте канала на
Свързани новини
Насекомите изчезват "стряскащо" бързо, пеперудите - сред най-застрашените
11 февруари 201917:28
Ядливи насекоми се появиха в британски супермаркети
20 ноември 201816:37
Учени установиха намаляване на насекомите в Карибския регион
22 октомври 201811:15
Вредните насекоми ще унищожават повече посеви заради глобалното затопляне
31 август 201818:36
Хлебарките скоро ще бъдат имунизирани към повечето пестициди
03 юли 201912:46
Уникално! България е спечелила първата си олимпийска титла още в Берлин 1936!
Ударно начало на годината за Григор Димитров
Карлос Насар и екипът му: Вярваме, че 2025-а ще бъде още по-успешна!
Най-големият трансфер във Формула 1 е вече реалност
Звездите, които от днес могат да преговарят с други клубове
Честита Нова 2025 година!
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Трагедия навръх Нова година: 20-годишно момиче издъхна след препиване в Чепеларе
01 януари 202515:08
Директорът на „Гранична полиция“ увери: Изключително сме подготвени за работа в Шенген
01 януари 202514:45
Милошев: България е сигурна дестинация, а за туризма това е изключително важно
01 януари 202512:13
ЕП: Добре дошли в Шенген, България и Румъния!
01 януари 202512:18
Киселова: Да си пожелаем една по-успешна и здрава година! Да ни е здрава гърбина!
01 януари 202512:23
Пеевски: Иван Иванов и целият КЕВР работят за енергийните олигарси!
01 януари 202513:03
Зеленски: Дори на Нова година единствената грижа на Русия е да навреди на Украйна
01 януари 202515:24
Фаталният инцидент в Ню Орлиънс бе обявен за терористичен акт
01 януари 202515:51
Какво време ни очаква?
01 януари 202512:09
2019.05.31 | 18:26
Стадо вие всеки ден в дюнерджиниците и пица на парче тъпчете насекоми, да не говорим за любителите на китайското, които хапват и чожешки суб-продукти в най добрия случей...