-
31 май 2019 13:24
- 788
- 1
Допада ли ви идеята да започнете деня си с гранола с ларви? Или за обяд да хапнете тортиля, приготвена с брашно от насекоми? А какво ще кажете за вечеря с пържени щурци?
Въпреки че за повечето хора идеята да похапват буболечки все още е неприемлива, датски учени прогнозират, че през следващото десетилетие храните на базата на насекоми могат да стават повсеместно явление в Европа, предаде Ройтерс.
"Вярвам, че младите хора скоро ще намират за съвсем естествено да хапват ястия с насекоми, както днес им се струва яденето на суши", казва Ларс-Хенрик Лау Хекман от Датския технологичен институт в Орхус.
Институтът ръководи тригодишен проект, наречен inVALUABLE - една от най-мащабните европейски изследователски програми върху производството в индустриален мащаб на насекоми, и в частност на брашнени червеи, като по-екологична алтернативна храна за хора и животни.
Фермите за насекоми все още са малка, но глобално разрастваща се индустрия. Буболечките са възхвалявани като екологична и евтина храна, богата на протеини, витамини, фибри и минерали. Отглеждането на насекоми освен това оказва много по-слабо влияние върху околната среда, отколкото това на добитък.
Организации като Световния фонд за дивата природа не крият опасенията си, че нарастващото търсене на животински протеини е довело до отглеждането на повече соеви растения за изхранване на добитъка, в резултат на което се увеличава обезлесяването.
Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) на свой ред отбелязва, че насекомите отделят по-малко парникови газове и амоняк в сравнение с добитъка, изискват по-малко земя и вода, както и че съществуват над 1900 вида ядливи буболечки.
Майкъл Бом Фрост, асоцииран професор в Университета на Копенхаген, който е сред партньорите в проекта inVALUABLE, не пести похвалите си за използването на брашнени червеи за приготвянето на гранола. Или на палачинки. Студентите му са демонстрирали подобни продукти, за които са получили положителни реакции.
Въпреки името си, брашнените червеи са ларви на брашнения бръмбар, богати на хранителни вещества, които ги правят отлична храна за влечуги, риби и птици. Използват се също и за стръв.
Заради прогнозите, че пазарът за насекоми ще се разрасне значително, не само учени, но и водещи световни хранителни и селскостопански компании търсят начини да вкарат ларвите в менюто ни.
От Международна платформа за използване на насекомите като храни и за фуражи (IPIFF) прогнозират, че производството на протеини от насекоми до 2025 г. ще се увеличи до 1,2 милиона тона спрямо настоящите около 5000 тона.
Сред по-интересните индустриални предложения за отглеждане и консумация на насекоми са хонконгски домашен инкубатор от типа "Направи си сам" за брашнени червеи, белгийска бира с вкус на протеин от насекоми, датски енергийни блокчета, паста от Германия с 40-процентно съдържание на брашно от щурци.
"Не липсват хора, особено сред младите, готови да изпробват подобни предложения. Мисля, че в един момент всички ние просто няма да имаме друг избор, освен да ядем насекоми, така че е по-добре да започнем сега", казва Давиде Роси, собственик на магазин за ядливи буболечки.
Последвайте канала на
Свързани новини
Насекомите изчезват "стряскащо" бързо, пеперудите - сред най-застрашените
11 февруари 201917:28
Ядливи насекоми се появиха в британски супермаркети
20 ноември 201816:37
Учени установиха намаляване на насекомите в Карибския регион
22 октомври 201811:15
Вредните насекоми ще унищожават повече посеви заради глобалното затопляне
31 август 201818:36
Хлебарките скоро ще бъдат имунизирани към повечето пестициди
03 юли 201912:46
Левски се прицели в халф на ЦСКА 1948
България допусна обрат от Черна гора и се отдалечи от ЕвроБаскет 2025
Два отменени гола в добавеното време донесоха радост на Крумовград срещу Славия
Кириякос Георгиу разказа за премеждията си в Спартак (Варна)
ПФК Ботев: Ситуацията около Антон Зингаревич става все по-странна и лишена от прозрачност
Областна администрация София-град и Столична община подписаха договора за прехвърляне на собствеността на "Герена"
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Петър Чобанов: Минималната заплата крие повече рискове, отколкото решения на проблеми
25 ноември 202420:50
От прокуратурата искат постоянен арест за трима от биячите в мола
25 ноември 202418:09
Шофьор на тролей е със счупени нос и ръка след побой от пътник в София
25 ноември 202418:11
Юлиян Попов: Цената на водата в България е ниска, трябва да се инвестира в напояване
25 ноември 202418:46
Общини напират да вдигнат цената за паркиране
25 ноември 202422:30
Водещите новини! Бабикян: Борисов води разговора с Пеевски, а не с ПП-ДБ. Войната в Украйна доведе до нова ескалация между Запада и Москва (и още…)
25 ноември 202419:18
Нетаняху може да бъде арестуван, ако пътува до Германия
25 ноември 202419:28
Белият дом: Преговорите за спиране на огъня между Ливан и Израел вървят към споразумение
25 ноември 202422:53
Осло не откри доказателства за връзка между норвежеца, собственик на българска фирма, и взривените пейджъри на "Хизбула"
25 ноември 202420:41
2019.05.31 | 18:26
Стадо вие всеки ден в дюнерджиниците и пица на парче тъпчете насекоми, да не говорим за любителите на китайското, които хапват и чожешки суб-продукти в най добрия случей...