Странен лед остава замръзнал и при температура от 2000 градуса

  • 10 май 2019 12:36

  • 3574
  • 0
Странен лед остава замръзнал и при температура от 2000 градуса
© Pixabay

Макар и с едни от най-мощните лазери на планетата, американски учени потвърдиха съществуването на свръх-йонен горещ лед, който остава замръзнал и при температура наполовина колкото тази на Слънцето, съобщи сайтът "Сайънс алърт".

Това състояние е възможно при огромно налягане.

Резултатите от експеримента могат да дадат информация за вътрешната структура на планети като Уран и Нептун.

На земната повърхност точката на кипене и на замръзване на водата варира съвсем малко. И двете състояния обаче зависят от налягането. Затова точката на кипене е по-ниска на по-голяма височина.

Във вакуума на космоса водата не може да съществува в течна форма. Тя веднага започва да кипи и се изпарява дори при минус 270 градуса Целзий - средната температура във Вселената, след което десублимира в ледени кристали.

Съществува теория, че при много високо налягане се случва обратното - водата се втвърдява дори при много висока температура. Учени от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" наблюдават точно това миналата година. Сега го потвърждават с нови експерименти.

Те създават лед VII - кристална форма на леда при налягане 3 гигапаскала - повече от 30 000 пъти над атмосферното, и насочват към него лазери. Резултатът е лед с проводим поток йони, а не електрони. Затова се нарича свръх-йонен лед.

Предложението им за име на новата форма е лед XVIII.

В предишния експеримент екипът наблюдава само общите свойства, като енергия и температура. С новия експеримент разкрива кристалната структура на леда.

Използваните гигантски лазери са генерирали серия от ударни вълни, с които водата е компресирана постепенно до 100 - 400 гигапаскала - 1 до 4 милиона пъти колкото атмосферното налягане. В същото време е достигната температура от 1650 до 2760 градуса Целзий (на повърхността на Слънцето тя е 5505 градуса Целзий).

Постижението насочва, че планети като Нептун и Уран могат да имат твърда мантия като земната, но изградена от горещ свръх-йонен лед, а не от скали.

Последвайте канала на

БТА
3574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини