Застрашени са 60 процента от видовете диворастящо кафе

  • 17 януари 2019 12:28

  • 637
  • 0
Застрашени са 60 процента от видовете диворастящо кафе
© Pixabay

Шестдесет процента от съществуващите диворастящи видове кафе са застрашени от изчезване, установиха британски специалисти от Кралската ботаническа градина в Кю, западно от Лондон, предават Ройтерс и Франс прес.

От познатите 124 вида от тези растения 75 процента са застрашени поради обезлесяването, климатичното затопляне и разпространение на болести по тях. Проучването било проведено на териториите на Сиера Леоне и Мадагаскар, предава БТА.

Световното производство на кафе се основава на два главни вида кафе - арабика с 60 процента от общия обем и робуста с 40 процента. Тези сортове също са пряко застрашени и положението става доста сложно, тъй като диворастящите видове, от които зависи подобряването на семената на тези две култури, също са под опасност.

"Диворастящите видове притежават необходимите гени, които са резистентни на засушаванията и на болестите по растенията", заяви авторът на изследването Арън Дейвис. Поради тази причина те са много необходими за подобряване на култивираните от фермерите сортове. От 75-те вида застрашени диворастящи видове, 13 са в критична фаза на изчезване. Четиридесет са в опасност, а 22 са уязвими.

В света има 100 милиона души, които отглеждат плантации с кафе и ако реколтите започнат да страдат, това ще предизвика огромна социално-икономическа криза по света, предупреждават британските ботаници.

Последвайте канала на

Нора Виткова
637 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини