Лемурите и естественият им хабитат са застрашени от бракониерството

  • 22 април 2019 17:37

  • 346
  • 0
Лемурите и естественият им хабитат са застрашени от бракониерството
© Pixabay

Под палещите слънчеви лъчи няколко доброволци се придвижват бавно един зад друг в джунглата в Мадагаскар. Предвожданата от Микаел Товолаи група се опитва да открие дори най-малка следа от бракониери, предаде Франс прес.

На източното крайбрежие на Мадагаскар властва престъпността - избиват се диви животни, ловуват се лемури. Товолаи от селището Андранокодитра пояснява, че в джунглата има истински съкровища на биоразнообразието.

"Тук се срещат най-малко 20 ендемични животински вида, сред които 6 вида лемури, и 150 дървесни вида, 4 от които растат единствено в Мадагаскар - каза той. - Опасявам се, че заради дървосекачи бракониери тази гора един ден ще изчезне и на нейно място инвеститори ще издигнат бетонни стени."

Станали планетарен символ на страната след излизането на анимацията "Мадагаскар", лемурите са привилегирована мишена на ловците. Някои лемури са убивани, за да се консумира месото им, а други са продавани като домашни любимци.

"Нощните лемури лесно са улавяни денем, докато спят - поясни Товолаи. - Бракониери отсичат дървета, на които лемури са направили гнезда. По този начин всеки опит на животните да избягат е обречен на провал. След това гнездата се разклащат, за да паднат лемурите. Просто и ефикасно."

Според неправителствената организация Lemur Conservation Network (Лемур консървейшън нетуърк), 105 от регистрираните в Мадагаскар 111 вида лемури са застрашени от изчезване.

Застрашени са не само тези малки бозайници, но и горите, в които живеят. Повечето отсечени дървета са изгаряни, за да се превърнат в дървени въглища. "Тъжно е, че абаносови дървета се превръщат във въглища", отбеляза Товолаи.

БТА
346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини