Пирамиди в Алжир пазят тайни на 16 века

  • 14 януари 2019 13:53

  • 1714
  • 0
Пирамиди в Алжир пазят тайни на 16 века
© Pixabay (архив)

Тринадесет пирамиди, издигнати на два съседни хълма в северната част на Алжир и станали известни като джедарите във Френда, пазят много тайни, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Някои от монументите са построени преди повече от 16 века.

Известно е само, че тези 13 каменни постройки с квадратна основа и пирамидална форма, които са уникални за Алжир и страните от Магреб, са погребални монументи. Построени са между 4-ти век и 7-ми век близо до Тиарет, на 250 км югозападно от столицата Алжир.

Различни са обаче мненията кои са погребаните в пирамидите. Навремето в района живеели бербери. Тринадесетте пирамиди били построени за три века през период, когато станали големи промени на днешната територия на северната част на Алжир, в Нумидия, която била в пределите на Римската империя - упадък на Западната Римска империя, инвазии на вандали и начало на завладяването от арабите.

Монументалните джедари достигат 18 метра височина и са с квадратна основа със страна между 11,5 метра и 46 метра. Построени са на два хълма близо до Френда, разположени на почти 6 км един от друг. В джедарите се помещават от едно до 20 помещения, свързани от система от галерии, сред които погребални камери. Това навежда на мисълта за общи гробове. Възможно е някои помещения да са свързани с погребални култови практики. Вътрешните каменни врати са скулптирани с традиционни за християнските сгради мотиви, като розетки, както и с ловни сцени и фигури на животни. Надписите, които вероятно са на латински език, обаче са в много лошо състояние и е невъзможно да бъдат тълкувани.

"Особеното, свързано с джедарите, е датата на построяването им. Те са последните погребални монументи, построени тук преди появата на исляма", отбеляза археологът Рашид Махуз.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини