Термитни могили на възрастта на пирамидите се виждат от космоса (видео)

  • 20 ноември 2018 12:44

  • 1485
  • 0
Термитни могили на възрастта на пирамидите се виждат от космоса (видео)
© Pixabay

Термити строят суперколония на площ колкото Великобритания в Бразилия от времената на египетските пирамиди, съобщи в. "Индипендънт".

Учени от университета във Фейра ди Сантана изследваха огромна територия с 200 милиона конусовидни термитни могили в Североизточна Бразилия, които се виждат и в Google Earth. Те взеха проби от 11 места и установиха, че строежът на някои от могилите е започнал преди 3820 години.

Могилите са високи 2,5 м, в основата са широки 9 м. Разпръснати са на площ от 230 000 кв. км. Те не са индивидуални гнезда, а "сметища", където термитите изхвърлят пръст и друг материал, изровена, докато копаят огромна мрежа подземни тунели. Тя им служи да преминават през района в търсене на храна от хилядолетия.

Това "биологично чудо" е сродно на постижения на древния свят, но строящата го цивилизация още го използва, каза Рой Фънч от екипа.

 

Повечето могили са скрити под ниски храсти. На научната общност са познати от няколко десетилетия, когато селяни започват да разчистват терена за пасища. Сега пробите от най-старите от тях показаха, че възрастта им е сравнима с най-старите известни термитни могили в Африка, а строежът на други е започнал преди около 600 години.

Сложната система от тунели е изградена заради сушата в района. Термитите имат изобилна храна, когато падат листата, но през останалото време тя е по-скоро оскъдна. Тунелите дават възможност на насекомите да ядат мъртвите листа безопасно направо от повърхността.

Изкопаната пръст е повече от 10 кубични километра - колкото 4000 Хеопсови пирамиди.

Последвайте канала на

БТА
1485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини