Коледните филми тласкат към депресия

  • 12 декември 2018 08:29

  • 805
  • 0
Коледните филми тласкат към депресия
© Pixabay

Коледните празници са все по-близо. Лампичките светят по улици и фасади, елхите вече са украсени, магазините - пълни, а по телевизиите се въртят романтични коледни комедии. Звучи прекрасно, но в този период на годината стотици хора страдат от т.нар предпразнична депресия.

Според учени една от причините за появата й са именно филмите, които подсъзнателно ни натоварват с нереалистични очаквания. Като започнем от обстановката,украсата, подаръците под елхата и стигнем до развръзката в отношениеята, където винаги любовата побеждава.

"Хората, които са по-склонни към депресивни състояния, приемат това по два начина. Едните се чувстват нещастни, защото сравняват собствения си живот с този от филмовите сюжети. Другите пък приемат, че по празниците наистина се случват чудеса и започват да ги очакват. Зареждат се позитивно, минават на романтична вълна и в крайна сметка остават разочаровани, защото нищо от това, което са си представяли, не се случва" , обясняват американски психолози, пише в. "Телеграф".

Специалистите съветват й да не си обещаваме нищо за новата година. Причината е, че поставянето на нереални цели не носи удовлетворение, а натоварва. Това се случва в още по-голяма степен с хората, които са декларирали предстоящите промени пред близките си. Защото когато те не изпълнят обещаното, това ги потиска, срива самочувствието им и ги кара да се чувствам още по-зле. Всичко това отваря път към следпразнична депресия.

Ето защо експертите са категорични, че правилният начин да посрещнем празниците и да влезем в новата година е да не залагаме на големи очаквания.

Последвайте канала на

Novini.bg
805 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини