Ефектната външност компенсира бездарието при птиците

  • 19 октомври 2018 14:11

  • 1539
  • 3
Ефектната външност компенсира бездарието при птиците
© Pixabay

Екип орнитолози от Шефилдския университет, воден от Кристофър Куни, установи, че ярката външност при някои птици компенсира тяхната неспособност да възпроизвеждат хубави трели, пише изданието на Лондонското кралско научно общество.

Изследователите изясниха, че пъстроцветните пера се използват от бездарните във вокално отношение самци като "отвличаща маневра". Половият подбор при птицитe се извършва под въздействието на два фактора - красивото оперение и разнообразието на трелите.

Орнитолозите установили, че колкото по-лошо и еднообразно пеят самците, толкова по-пъстроцветни са перата им. Те направили пряка връзка между "тъпите" и неспособни на красиви песни птици мъжки екземпляри и увеличената яркост в оперението им.

При някои видове сойки самците с по-монотонни и скучни песни се оказали с особено ярка окраска - със сини и други оттенъци на топли и студени цветове. А екземплярите с посредствена външност се проявявали като най-мелодичните певци.

Последвайте канала на

БТА
1539 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Това вярно ли е

2018.10.19 | 19:24

3
Същото е и в живота. Справка глупака Драган.
Глупендери

2018.10.19 | 16:41

2
Това са пълни простотии ... папагалите , които освен че говорят могат да възпроизведат почти всеки звук - те да не са черно-бели ?
Драган

2018.10.19 | 16:07

1
Съшото е и в политиката. Справка Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини