Глобалните емисии на въглероден двуокис с нови рекордни стойности тази година

  • 18 октомври 2018 11:19

  • 881
  • 0
Глобалните емисии на въглероден двуокис с нови рекордни стойности тази година
© Pixabay

Глобалните емисии на въглероден двуокис са достигнали нови рекордни стойности през 2018 г., което намалява шансовете повишаването на температурата на планетата да се задържи в рамките на 1,5-2 градуса по Целзий, предава Ройтерс. 

Агенцията цитира проучване на Международната енергийна агенция. По думите на представителката на агенцията Фейт Бирол, събраните данни от първите девет месеца на тази година говорят за рекордно увеличение на емисиите с въглероден двуокис.

Миналата седмица доклад на ООН препоръчваше обществата да променят начина, по който консумират енергията, начините си на транспорт и строителство, така че да се постигнат целите за по-ниско глобално затопляне.

"Съжалявам, имам лоши новини, моитe данни са доста стряскащи", заяви Бирол на конференция в полското посолство в Париж. Полша ще бъде домакин на среща на ООН през декември, на която да бъде изготвена "книга с правила", за да бъдат постигнати резултатите от историческата конференция за климата в Париж от 2015 година.

На нея се стигна до споразумение да се намали използването на фосилни горива през този век, да се премине към възобновяеми източници на енергия и да се ограничи глобалното затопляне.

"Проследявайки данните за първите девет месеца на тази година емисиите на въглероден двуокис отново ще достигнат рекордни стойности", предупреди Бирол.

Тя с притеснение посочи, че шансовете за постигането на набелязаните цели намаляват с всеки изминал месец.

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха можете да видите ТУК.

Последвайте канала на

БТА
881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини