Палеонтолози представиха най-стария охлюв, запазен в кехлибар

15 октомври 2018 12:07

Палеонтолози представиха най-стария охлюв, запазен в кехлибар
© Pixabay
1438 1

Международен екип от палентолози представи уникален образец на праисторически охлюв, уловен в кехлибар преди 99 млн. години, съобщи Сайънс алърт. Спесименът се е съхранил чудесно, заедно с меката тъкан.

В същото късче кехлибар има още една черупка, но тя не е толкова добре запазена.

Охлювите са много крехки организми. Телата им са меки и лесно се мачкат. Това е най-старият охлюв, запазен в кехлибар. Спесименът е от Мианма. Той е закупен от частен колекционер през 2016 г. и предхожда със 70 млн. години предишния фосил с мека тъкан на охлюв.

Екземплярът е млад - черупката е с размер 4,88 мм. Той е попаднал жив в смолата и се е опитвал да избяга - застинал е в извито положение, а около главата му има мехур въздух. Тъй като е толкова млад е трудно да бъде определен видът му.

„Древната смола има изключителен потенциал за консервиране”, каза палеонтологът Джефри Стилуел от университета Монаш. „Тя улавя в най-малки подробности фосилни организми на милиони години триизмерно толкова добре, че изглеждат сякаш са попаднали в нея вчера”, допълни Стилуел.
 
Охлювът в кехлибар вече е в колекцията на Института по палеонтология в Чаочжоу в Китай.

БТА
1438 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kolxo

2018.10.15 | 12:59

1
Спесимен? Какво по ... Какво не харесвате на нашата си думичка 'екземпляр'? Недоучили драскачи, дори не умеете да копирате нормално.

Добави коментар

Водещи новини