Охлюв е едно от най-бързите създания на планетата

03 септември 2019 12:28

Охлюв е едно от най-бързите създания на планетата
© pixabay
2057 3

Представител на вида на охлювите демонстрира едни от най-бързите движения в животинското царство, съобщи "Сайънс дейли", позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи".

Докато повечето сухоземни охлюви използват устната си структура, известна като радула, за да се хранят с растения, представители на хищния вид морски охлюви Conus catus разчитат на нея, за да ловят бързо плуващи риби и други водни обитатели със забележителна скорост.

Авторите на настоящото проучване от Оксидентъл колидж, Лос Анджелис, са използвали свръхскоростна видеография, за да изчислят колко бързо тези охлюви нападат плячката. Резултатите се оказали изненадващи.

В хода на еволюцията зъбите на Conus catus са придобили формата на харпун, пълен със силна отрова. За да поразят плячката си, въпросните охлюви "изстрелват" харпуна напред като снаряд, демонстрирайки удивителна бързина. Учените са изчислили, че скоростта е сравнима с тази на изстрелването на куршум. С нея морският хищник е подобрил десетократно рекорда за мекотело. Изследователите не крият озадачението си - демонстрираната скорост се е оказала твърде висока, имайки предвид, че плячката на Conus catus се движи по-бавно. За учените остава загадка на какво се дължи необичайното свойство на тези охлюви.

БТА
2057 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
оцелял от "градежа" СДС-арски българин

2019.09.03 | 16:28

2

Вместо да ни занимавате с глупотевините тук,не е ли по-полезно да се пише за Сашо/Нереза/ и Гърбатия Ай дук!?

2019.09.04 | 12:16

3

Хахахах,че то съществува ли по глупаво и безполезно нещо от тея двамата?

предназначението им е

2019.09.03 | 13:30

1

да отстрелват партизани...

Добави коментар

Водещи новини