Лекари разтълкуваха усмивката на Мона Лиза

  • 05 септември 2018 13:23

  • 3846
  • 3
Лекари разтълкуваха усмивката на Мона Лиза
© Pixabay

Лекари от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън обобщиха възможните заболявания на жената, нарисувана на картината "Мона Лиза" от Леонардо да Винчи, като според тях основното е намалена функция на щитовидната жлеза, съобщи Юрик алърт. 

"Загадката на Мона Лиза може да бъде разрешена с обикновена медицинска диагноза - болест, свързана с намалена функция на щитовидната жлеза" - твърди д-р Мандип Р. Мехра, директор на центъра по сърдечносъдови заболявания в бостънската болница. Той обобщи досегашните хипотези за болестите на Мона Лиза и предложи собствени интерпретации.

През 2004 г. ревматолози и ендокринолози казаха, че плаки по кожата и подутина на дясната ръка насочват към нарушение в обмяната на липиди, наследствена хиперлипидемия и преждевременна атеросклероза. Според тях известната загадъчна усмивка се дължи на парализа на лицевия нерв.

Д-р Мехра и съавторът му обаче са убедени, че силно намалената функция на щитовидната жлеза е много по-вероятна диагноза, защото Лиза Герардини е починала на 63-годишна възраст. Ако е страдала от сърдечносъдово заболяване и липидно разстройство, тя надали би живяла толкова, като се има предвид състоянието на медицината през 16-и век.

Външни признаци на хипотироидизъм са оредялата коса, пожълтялата кожа и възможна гуша, каквито се виждат на картината, уточни д-р Мехра.

Храната на италианците през Ренесанса не е съдържала достатъчно йод. Затова на картините и скулптурите от този период често се виждат хора с гуша.

Лиза Герардини е родила малко преди да позира за портрета. Затова е възможно тя да е имала следродилно възпаление на щитовидната жлеза.

БТА
3846 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.09.06 | 02:56

3
Мона не се е усмихвала когато са я рисували
Кънчо пут...

2018.09.05 | 16:01

2
Тц! Жената е пуснала малко по звучен газ и се е засрамила. Това направило силно впечатление на Леонардо, който запомнил позата и я нарисувал на картината.

2018.09.05 | 13:58

1
рова е 158 разтълкуване /разгадаване на усмивката на Джокондата за последните 50 години

Добави коментар

Водещи новини