Космическата нация Асгардия избра свой президент (снимка)

  • 26 юни 2018 12:20

  • 2890
  • 0
Космическата нация Асгардия избра свой президент (снимка)
©

Асгардия, самопровъзгласила се за първата космическа нация в света, избра свой президент във Виена и обещава на бъдещите си граждани да изведе в орбита държава, в която се живее в мир и хармония, предаде Франс прес.

Церемонията събра около 200 души в бившия императорски дворец Хофбург. Знаме, химн, конституция - руският компютърен инженер и бизнесмен Игор Ашурбейли не е оставил нищо на случайността, за да осъществи проекта си, кръстен Асгардия, на град от скандинавската митология,.

Ашурбейли иска да предложи "философска, юридическа, научна и техническа рамка, за да предостави на всички народи на планетата равен достъп до космоса". Според бизнесмена, около 200 000 души в целия свят вече са представили кандидатурите си в интернет, за да станат граждани на Асгардия.

"Всяка история на цивилизация на Земята е доказала, че човечеството е въвлечено в непрекъсната спирала от кръвопролитни войни, битки за територии и природни ресурси - заяви ръководителят на Асгардия в речта си пред парламентаристите на космическата нация. - Събирайки се около Асгардия, прогресивната част от човечеството може да предложи алтернатива на цивилизацията на Земята посредством замяна на геополитиката с космическа политика."

Бившият английски депутат Лембит Опик бе избран за председател на парламента. Асгардия възнамерява скоро да се сдобие с министерски съвет, администрация, централна банка за бъдещата си крипто валута, поясни президентът.

Изстрелването миналата година на първия спътник на Асгардия в космоса би трябвало да бъде последвано от извеждане на други спътници в орбита, предоставящи цифрови услуги на гражданите й. Досега Ашурбейли е финансирал проекта със собствени средства и частни дарения. За в бъдеще жителите на Асгардия ще трябва да плащат годишна такса за гражданство от 100 евро.

БТА
2890 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини